Robotgräsklipparen som sköter Strandbjörket i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när Växjös nya superklippare tar sig an gräsmattorna – och övergångsstället – vid Strandbjörket. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Nytt övergångsställe i Växjö – här ska 120 000 kronors robotklippare passera

Publicerad

Den som går förbi Strandbjörket i Växjö får nu se sig om till höger och vänster vid övergångsställen på cykelvägarna. Här ska kommunens nya robotgräsklippare, modell större, passera.

Växjö kommun har investerat i två stora robotgräsklippare som ska ta hand om grönytorna i Linnéparken och Strandbjörket. Prislappen: 120 000 kronor styck.

– Jag är övertygad om att det här är billigare än åkergräsklippare med förare, säger Jonas Andersson, parkingenjör på kommunen.

Av säkerhetsskäl

Vid Strandbjörket, nära Tennishallen, löper cykelvägarna kors och tvärs genom parken. Kommunen har därför ordnat övergångsställen för sin robotklippare som hittar vägen med hjälp av en gps.

– Risken är ju att någon cyklar på roboten och inte ser sig för. Vi har gjort övergångsställen av säkerhetsskäl, säger Jonas Andersson.

Tilltaget har redan väckt reaktioner från allmänheten, och kommunen har fått svara på frågor om såväl djurliv som tekniska detaljer.

– Man fick sig ett gott fniss när man cyklade genom parken, säger Susann Ingvarsson som brukar ta dagliga promenader i Strandbjörket.

Hör hur robotklipparen påverkar djurlivet i parken i klippet ovan.

Jonas Andersson visar upp den specialgjorda vägskylten framför Växjös minsta övergångsställe. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.