I polisens nedlagda förundersökning finns flertalet filmer på de flygande föremål som siktades runt svenska kärnkraftverk i mitten på januari. Sex av incidenterna som utreddes inträffade på Oskarshamns kärnkraftverk OKG. Foto: Polisens förundersökning/TT

Nedlagda förundersökningen visar: OKG utsatt för sex misstänkta drönarflygningar

Uppdaterad
Publicerad

Säpo har under våren utrett fjorton misstänkta incidenter där drönare siktats vid svenska kärnkraftverk. Förundersökningen om misstänkt intrång har lagts ner, men enligt förundersökningen, som SVT Nyheter tagit del av, så inträffade nära hälften av rapporterna om drönare – sex stycken – vid kärnkraftkraftverket OKG utanför Oskarshamn.

Den första incidenten vid OKG rapporterades den 13 januari. Därefter avlöste larmen varandra.

Totalt rör det sig om sex händelser vid OKG som polisen överlämnat till Säkerhetspolisen där händelserna utreddes som ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”.

I polisförhören från incidenten den 16 januari framgår det att en kvinnlig skyddsvakt på OKG observerar ett flygande föremål vid kärnkraftsverkets reaktor O3 vid 20-tiden på kvällen. Hon och en annan vaktkollega står då på varsin sida om reaktorn.

”Hon tittade på farkosten i sin kikare och kunde konstatera att den blinkade ömsom grönt och vitt ljus”, står det i förhörsprotokollet.

”Helt säker att det inte var ett flygplan”

Det flygande föremålet ska enligt vakten då ha befunnit sig strax över skorstenen på O3.

”I övrigt uppfattade hon det som ett fyrkantigt föremål, hon hörde inget ljud, såg i kikaren några mindre vita lampor som blinkade utöver den större vita lampan. Hon var helt säker på att det inte var något flygplan eller liknande. Föremålet flög inte särskilt fort utan det fortsatte söderut mot hamnen där hon tappade kontakten med föremålet”, står det i förhöret.

Även den andra skyddsvakten såg det flygande föremålet under samma kväll, och försökte följa det med bilen. Det flygande föremålet ska då ha vänt 180 grader och snabbt flugit vidare i riktning mot skogen, där det sen försvann.

OKG: En polisfråga

Förundersökningen gällande samtliga fall har nu lagts ned av Säpo och det finns ingen misstänkt i något av fallen.

Men på kärnkraftsverket OKG vill man inte uttala sig om att man just i Oskarshamn tycks ha varit tydligast utsatt för misstänkta drönarintrång:

– Vi kommenterade inte det då och vi kommenterar inte det nu heller. Det är en polisfråga, säger OKGs kommunikationschef Désirée Liljevall.

DE UTREDDA HÄNDELSERNA VID OSKARSHAMNS KÄRNKRAFTVERK:

• 13 januari: “Någon har med en obehörig drönare flugit in på OKG:s område och uppehållit sig där”, står det i utredningen. 

• 14 januari: Skyddsvakterna som lämnade uppgifter var osäkra på om den observerade drönaren verkligen var inne på skyddsområdet. Händelsen inträffade mellan klockan 17.30 till 19.10.

• 15 januari: Bevakningscentralen vid Svensk kärnbränslehantering, SKB, kontaktade polis vid 23.01 eftersom de hade ett misstänkt intrång av drönare.

• 16 januari: Bevakningscentralen kontaktade polis på grund av ett misstänkt intrång av drönare.  

Skyddsvakten ”tittade på farkosten i sin kikare och kunde konstatera att den blinkade ömsom grönt och vitt ljus”, de var säkra på att det inte var något flygplan. Incidenten inträffade mellan 20.10 och 20.30.

• 17 januari: Bevakningscentralen observerade en drönare över skyddsområdet som sedan förvann söderut mot havet. Brottstiden sattes från 18.13 till 18.50.

• 20 januari: Kustbevakningen låg i hamnen vid kärnkraftverket med anledning av drönarincidenterna. Klockan 20.23 upptäckte personalen “blinkande ljus över kärnkraftverket” och “noterade två föremål över kärnkraftverket, varav man tror att det ena var en drönare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.