En kvinna håller en stor bok i handen som hon packat upp från bruna pappkartonger som står på hennes garageuppfart

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulla-Britt Andersson och hennes vänner har finkammat Öland under 16 års tid. Hör mer i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Ölands flora färdigskriven – efter 16 år

Publicerad

2008 gick startskottet för det ambitiösa projektet att inventera hela Ölands växtlighet. 16 år och 15 000 insamlade växter senare är Ölands flora färdigskriven, tryckt och klar.

– Alla överlevde, någon gick väl ner sig i ett träsk och någon blev jagad av en arg tjur, men det är smällar man får ta, säger Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands botaniska förening.

Senaste gången det gjordes en så omfattande inventering av Ölands växtlighet var 1938 då ölänningen Rickard Sterner publicerade sin ”Flora der Insel Öland” som gavs ut på tyska.

Det är också Sterners prickkartor, som markerar ut var på Öland olika arter hittats, som använts som mall för att jämföra skillnaden mellan växters utbredning då och idag.

Vissa ogräs finns knappt längre

– Den stora skillnaden är att vissa åkerogräs som var vanliga förr knappt finns längre. Nuförtiden finns inte glesbevuxna sädesåkrar där de kan fortleva. Idag odlas det väldigt mycket fodermajs på Öland, eller vete och korn och de är ofta välskötta och besprutade, så ogräsen får inte plats, säger Ulla-Britt Andersson.

Även en hel del nya växter som tagits in till Öland som trädgårdsväxter har blivit en del av den vilda floran.

Bidrag till vetenskapen

Floran, som släpps i två band och väger totalt över fem kilo, är trots sin amatörvetenskapliga författare, ett bidrag till vetenskapen.

– Den är ett avstamp. Såhär floran såg ut i början på 2000-talet, så vi kan jämföra framöver.

En bild på en växt som växer mellan två markstenar på en garageuppfart och en kvinna i vitt hår som intervjuas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ibland kan de mest eftersökta, ovanliga växterna dyka upp på de mest oväntade ställen – till exempel på en garageuppfart. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.