• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: SVT

Ölandstorka kan leda till nödslakt

Uppdaterad
Publicerad

När vattnet inte räcker till både människor och djur kan lantbrukare få slakta sina kor. Värst är vattenbristen på södra Öland.

Torkan fortsätter att slå hårt mot Öland och som mest körs 1 000 kubikmeter vatten från fastlandet varje dygn för att täcka vattenbristen på ön, rapporterar lantbrukstidningen ATL.

Krymper djurbesättningar

SVT har tidigare berättat att vattenbristen ger mindre bete för korna. Detta kan leda till att lantbrukare krymper sina djurbesättningar.

Vattenbrist på Öland

– Jag känner till en gård som redan har slaktat ut några av ungkorna. Det är tråkigt. De hade nog ändå tänkt sluta med mjölk men vattenbristen gjorde att det blev tidigare, säger Johan Åhlund ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Mörbylånga till SVT Nyheter Småland.

Kommunen har höjt beredskapen

Bristen på vatten är som störst på södra Öland, och särskilt på den östra sidan.

– Det ser ut som vi fixar vattenförsörjningen till befolkningen men den stora oron just nu är för lantbruket. Jag får hela tiden indikationer om att det går torrt och vi har höjt beredskapen för att lösa det när de själva inte klarar sig längre, säger Nicklas Beerman, teknisk chef på Mörbylånga kommun.

Fått ta in korna tidigare

Tobias Knutsson är lantbrukare i Bettorp på södra Öland och har 440 mjölkkor.

Han har fått ta in djuren från betet tidigare än vanligt på grund av torkan, och nu slukar korna snabbt upp det vatten som man bunkrat i gårdens bevattningsdamm, och det bete man sparat till vintern.

Men att nödslakta kor har ännu inte blivit aktuellt på gården.

Dyra investeringar går till spillo

– Nej det har vi inte gjort än så länge. För mig gör det ingen skillnad om jag slaktar tre kor, då skulle jag i så fall behöva slakta hälften. Men det är full produktion som gäller om jag ska leva på det här, säger han.

Att slakta djur i förtid innebär också att lantbrukarna förlorar mycket pengar.

– Det kan handla om 5000 kronor per ko, minst. Och mer om det handlar om mjölkkor, säger Tobias Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet