Vid årsskiftet höjdes alkoholskatten i Sverige för andra året i rad. Det är en av flera anledningar, menar branschorganisationen Sveriges oberoende bryggerier, till att landets mikrobryggerier kämpar i motvind.
Magnus Karlsson, vd för Emmaboda bryggeri, säger att de märker av en minskad försäljning när det gäller den dyrare hantverksölen, men att vanlig lager fortfarande säljer bra.
– Innan pandemin ökade vi vår omsättning i princip femton procent varje år, det har vi inte gjort sen dess. Folk håller mer i plånboken, säger han.
Sverige och Spanien sticker ut
För att överleva i branschen håller bryggeriet i ölprovningar, och de har även börjat tillverka andra spritsorter, som gin.
Men det räcker inte och därför efterfrågar de och andra mikrobryggerier en sak: differentierad alkoholskatt. Det innebär att bryggerier som producerar lite i volym betalar mindre skatt, men att de riktigt stora aktörerna fortsatt betalar full alkoholskatt.
– Det är trots allt de mindre producenterna som bidrar med arbetskraft. Alla länder utom Spanien och Sverige tillämpar detta, det är bara vi som särskiljer oss, säger Magnus Karlsson.
Vad har du för råd till andra som vill ge sig in i branschen?
– Låt bli, säger Magnus Karlsson.