Vattenskadade böcker på bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Böcker och möbler har förstörts av översvämningen på Älghults bibliotek. Foto: Frida Lindhe SVT

Kraftigt skyfall i Älghult – ”nästan hela barnboksbiblioteket är borta”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags föll 165 millimeter regn under några timmar i Älghult i Uppvidinge kommun, enligt kommunens mätningar. Skyfallet orsakade skador på flera kommunala fastigheter, varav biblioteket blev värst drabbat. Nu har räddningstjänsten pumpat bort vattenmassorna och saneringsarbetet har påbörjats. 

— Jag blev chockad när jag kom in i Älghult, säger kommunens beredskapssamordnare Charlotte Åberg om vad som mötte henne under lördagens skyfall. 

På kort tid föll närmare 165 millimeter regn över Älghult. Uppgifterna kommer från kommunens egna mätstation som sitter på ett vattenverk. 

En meter vattennivå

Inne på biblioteket, som är ett suterränghus, mätte vattennivån drygt 58 centimeter inomhus när det var som värst.

— Det är jätteilla. Det är översvämning överallt, säger Patrik Ivarsson, kommunens förvaltningschef, som befinner sig på plats på Älghults bibliotek.

Utanför bibliotekets dörr mätte vattennivån strax över en meter. Under dagen kommer kommunen att inspektera skadorna.

Räddningsarbetet avslutat

Under helgen kallade Uppvidinge kommun till ett möte för fastighetsägare som hade fått in vatten i sina hus.

På kort tid föll närmare 165 millimeter regn över Älghult. Foto: Uppvidinge kommun

— Alla ville hjälpa till. Det här var ju en unik situation som var svår att förbereda sig på, säger beredskapssamordnaren Charlotte Åberg.

Efter timmar av vattenpumpning avslutade räddningstjänsten sitt arbete under söndagen. Nu har försäkringsbolag och saneringsfirmor tagit över.  

— Vi hjälpte till med en pump som under måndagsmorgonen gjort färdigt sitt arbete, annars är det lugnt på platsen, säger Tony Klemets från räddningstjänsten Östra Kronoberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.