Foto: SVT

Uppgifter om personalen på Växjö sjukhus läckte ut

Uppdaterad
Publicerad

Fler privata uppgifter om personal på sjukhus runt om i Sverige har varit tillgängliga för vem som helst. Bland annat kan man hitta kirurgers scheman på Centrallasarettet i Växjö.

Nyligen avslöjades att sekretessbelagda samtal till 1177 låg helt oskyddade på internet. Nu har SVT Nyheter Väst avslöjat att det också funnits privata uppgifter om personal tillgängliga för vem som helst, till exempel har man kunnat se scheman från Kirurgkliniken i Växjö. Något som sjukhusledningen inte visste om. 

– Jag tycker inte att det känns bra, för det finns ingen anledning till att det ska ligga öppet på nätet. Jag är väldigt positiv till att SVT har uppmärksammat oss på det här problemet, för jag visste inte om det innan, säger Maria Wiltz, sjukhuschef.

Länkarna har stängts ner

Det är via webbtjänsten Medinet som privata telefonnummer till läkare och scheman legat öppet. Företaget erbjuder sina webbaserade tjänster till 19 av 21 landsting. På Region Kronoberg är det sex kliniker som använt sig av Medinet.  

– Vi har nu varit i kontakt med Medinet och de har hjälpt oss att stänga ner de här publika uppgifterna, säger Maria Wiltz.

Systemet kommer lösenordskyddas

Fackets representant för läkarförbundet på Centrallasarettet i Växjö är också förvånad över uppgifterna. 

– Sekretess gäller inom sjukvården och det gör att man blir förvånad när det kommer fram uppgifter om att personaluppgifter ligger öppet på nätet, säger överläkaren Johan Danielsson, som är ordförande i Kronobergs läkarförening.

Nu kommer systemet att lösenordskyddas. Sjukhusledningen kommer också se över sina rutiner tillsammans med säkerhetsenheten och upphandlingsavdelningen för att det inte ska kunna hända igen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.