När Livsmedelsverket la fram sitt förslag om att förbjuda gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk, som bland annat den småländska ostkakan tillverkas av, lät protesterna inte vänta på sig.
– Vi har haft en hel del privatpersoner som har hört av sig men också branschorganisationer, det vi framför allt fått kritik för är att vi inte tillräckligt utrett alternativen till förbud, säger Mats Lindblad, som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Ska utreda alternativ
Protesterna har lett fram till att Livsmedelsverket nu ska utreda alternativen till att förbjuda försäljning av den opastöriserade mjölken. Alternativ kan vara sådant som att skärpa hygienkraven, se till så att barn inte dricker mjölken, ha krav på kokning eller ha krav på provtagning på korna.
– Vi ska lägga fram ett nytt förslag i början av maj men det kan mycket väl bli så att vi igen föreslår ett förbud, säger Mats Lindblad.
Stora protester kring ostkakan
I Småland slöt ostkaketillverkare upp i Ostkakeupproret och med stöd av Centerpartiet åkte de upp till Stockholm och bjöd Livsmedelsverket och politiker på ostkaka. Mats Lindblad menar dock att företagare som använder opastöriserad mjölk som en ingrediens i sin produkt aldrig har varit aktuella för förbudet.
– Det har varit ett missförstånd där, förbudet skulle gälla försäljning till privatpersoner, om ett företag vill göra ostkaka, oavsett om det är ett litet eller stort företag, eller om en bonde vill använda sin mjölk så berörs de inte av förslaget, säger han.
Privatpersoner som vill tillverka ostkaka på opastöriserad mjölk får alltså vänta fram till maj på besked om vad som ska gälla.