Foto: TT/montage

Raketstart på året för hotellen

Uppdaterad
Publicerad

Hotellen i Småland går som tåget. Högkonjuktur, ökat affärsresande och en allmän uppgång för besöksnäringen kan vara några av orsakerna.

– Västervik är begränsat vad det gäller antalet rum och det blir lätt fullt även om det inte är högtryck. Men vi märker att vi måste tacka nej mycket mer i år.

Det säger Mattias Fornell, delägare på anrika Centralhotellet i Västervik. Det lilla hotellet är helt fullbokat hela juli och bara ett antal strödagar i augusti finns kvar.

Mycket affärsresenärer

Övernattningarna på hotell de första fem månaderna under 2017 har ökat i Västervik med hela 18 procent från föregående år.

– Vi vet att en väldigt liten del av de som övernattar på hotell de här månaderna reser på sin fritid. Det handlar om affärsresenärer. Vi är inne i en högkonjunktur och näringslivet går väldigt bra, säger Christina Thorstensson, vikarierande turistchef i Västervik.

”Folk har mer pengar i plånboken”

Även hotellen i Kronoberg har en positiv trend. De fem första månaderna ökade antalet hotellnätter i länet med 14,5 procent jämfört med förra året, enligt preliminär statistik från SCB.

– Vi har upplevt att beläggningen ökat, det har faktiskt exploderat nu i sommar, säger Helen Bäckstedt, hotelldirektör på Elite park hotell i Växjö.

– Man kan spekulera i orsakerna, men vi märkte förra sommaren när det regnade att folk kanske inte campar lika mycket utan i stället väljer att ta in på hotell. Sen kan det vara så att folk har lite mer pengar i plånboken och känner att de kan resa mer korta resor och ta in på hotell.

Tjänar mer per hotellnatt

I Kalmar kommun, som för tredje året i rad korades till årets sommarstad, har man en mer blygsam ökning under början av året, men märker av de goda tiderna på andra sätt.

– Kalmar ökar i måttet revenue parity, alltså genomsnittlig rumsintäkt. Hotellen har alltså tjänat mer per natt, säger Stefan Johnsson, turistchef i Kalmar.

Tillväxtverkets årsbokslut för förra året visar på en stor tillväxt för besöksnäringen i Sverige. Enligt rapporten ökade turismen sin omsättning med 18,3 miljarder kronor under förra året och omsatte totalt nästan 300 miljarder.

Hotellnätterna ökar

(procentuell ökning 2017 jämfört med 2016 under årets fem första månader)

Kalmar kommun: + 3,5 %

Västerviks kommun: + 18 %

Kronobergs län: + 14,5 %

Kronobergs län: + 4,3 %

Källa: SCB (preliminär statistik)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.