Att producera den åtråvärda rommen kan ta år och slutprodukten kostar upp emot 30 000 kronor per kilo.
Tekniska problem
I november, strax innan den mest hektiska perioden kring jul- och nyårshelgerna gick något snett med de datoriserade systemen. Alla fiskar fick evakueras och man förlorade cirka 40 procent av varulagret. Däremot överlevde alla fiskarna.
– Det är lite sorgligt, men allt som vi har kommer vi att leverera, säger han och fortsätter:
– Vi kommer sälja lite mindre i december än vad vi gjorde förra året, omkring 50 kilo är min bedömning.
Nobel – största leveransen någonsin
Den enskilt största leveransen kom dock i år. Då ansvarig kock för nobelmiddagen efterfrågade åtta kilo svart kaviar till förrätten.
– Det var en väldig massa kilo som gick till de 1 350 gästerna. Vi är oerhört stolta att vi fick vara med på ett hörn på det där kalaset.
I klippet ovan: SVT besöker den då nya anläggningen i det gamla pappersbruket i Strömsnäsbruk 2017.
Hoppas nå tidigare mål inom tre år
När SVT besökte odlingarna 2017 var målet att producera 1 ton rom per år.
– Målet att nå 1000 kilo hoppas vi kunna uppnå kanske inom en treårsperiod. Det handlar inte bara om att öka antalet fiskar, utan det handlar också om att öka produktiviteten per fisk.
Även fast det inte är ett ouppnåeligt mål, säger vd:n Torbjörn Ranta att kvalité går före kvantitet.
– Det produceras någonstans omkring 450 ton svart kaviar per år i hela världen. Vårt bidrag motsvarar då 0,1 procent av det. Det viktigaste är inte volymen utan att vi har en balans i kvalitet.