• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scott Anderson/TT

Så klarar djuren den extrema torkan

Uppdaterad
Publicerad

Solen gassade, gräsmattorna knastrade. Grundvattennivåerna låg under det normala och bevattningsförbud infördes.

För många djur var sommaren en kamp om vattnet. Men insekterna verkar ha klarat sig okej.

Daggmaskar brukar titta fram efter en skur. Men regndroppar har det varit färre av i framför allt Sydsverige i sommar.

– Vi ser nästan inga daggmaskar som kommer upp när det är torrt. De går in i dvala och gräver ner sig långt ner i marken, så koltrastar och andra gillar nog inte läget, säger Katarina Hedlund, professor i biodiversitet, vid Lunds universitet.

Vattenkrisen

Ovanligt långt in i september utfärdade SMHI varningar om brandrisk i skog och mark för delar av södra Sverige. En regnfattig sommar övergick på många ställen till en snustorr höststart.

– I till exempel Emmaboda och Växjö har det nästan varit helt nederbördsfritt i september, säger meteorolog Sofia Söderberg vid SMHI.

Naturlig förmåga

Insekter som lever i marken har en naturlig förmåga att överleva torka, förklarar Hedlund.

– Många av dem som kryper och flyger runt lever också som larver nere i marken. De har förmåga att ladda upp med glykol när det blir torrt. Därför kan de bli infrysta och uttorkade utan att dö.

Men när vissa insekter håller sig nere i marken minskas också utbudet för djur som lever av insekter.

– Men på en veteåker kläcks ungefär åtta miljoner kortvingar, en slags skalbagge, per hektar. Och några miljoner större skalbaggar per hektar. Så även om populationen går ner så finns det mycket insekter. De gömmer sig i marken på dagen och kommer fram nattetid, säger Katarina Hedlund.

Daggmaskar klarar enstaka torra somrar, men det blir värre om torkan fortsätter år efter år.

– En kortsiktig effekt under en torr sommar är att marken blir mer kompakt, eftersom daggmaskarna inte kan göra sitt jobb genom att rota runt i marken. Det kan i sin tur påverka växter och skördar, säger Hedlund.

Konkurrens

Med vattenbrist i dammar, bäckar och diken uppstår en konkurrens om vattnet för många djur, förklarar Susanne Åkesson, professor i zooekologi, vid Lunds universitet.

– Vid torka klarar dominanta individer vattensituationen bäst, alltså de som är lite äldre, större och har bättre energinivåer.

Fåglar lider inte lika mycket eftersom de kan flyga långa sträckor för att hitta vatten.

– Men de tvingas ödsla mycket energi, säger Åkesson och påpekar att fler våtmarker behöver återställas och dammar anläggas för att få tillbaka en variation i landskapet där vatten ingår.

– Och man kan alltid tänka på sin egen närmiljö. Vattna med regnvatten och ordna fågelbad eller tunnor med vatten, där besökande djur kan släcka törsten.

Varm och torr september

Medeltemperaturen i september låg mellan två och fyra grader högre än normalt.

SMHI jämför i sin statistik med värden från perioden 1961–1990. Sedan dess har temperaturerna generellt ökat, men så stor skillnad som det är i år är ovanligt.

Flera värmerekord för september har redan konstaterats, trots att den slutliga statistiken inte är klar. I Ulricehamn var det till exempel den 15 september 26,9 grader. Det gamla septemberrekordet på 26,5 grader var från 1906. Även i Halmstad har satts nytt septemberrekord med 27,5 grader. Månadens högsta temperatur noterades i småländska Målilla den 15 september med 28,2 grader.

Torkan har också ökat känslan av värme under månaden.

Källa: SMHI

Daggmask

Daggmasken lever i fuktig jord och bidrar till att jorden berikas med växtrester, exkrementer samt luftar och dränerar den.

Den största daggmasken i Sverige blir mellan 15 och 30 centimeter lång. Vuxna daggmaskar har en rödbrun kraftig kort gördel, alltså en slags förtjockning av några segment på främre delen av kroppen.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet