Region Kalmar har installerat en maskin i tvättrummet på sjukhuset i Västervik där de tillverkar sitt eget alkaliska vatten. Enligt regionen används vattnet i princip överallt. På golv, toaletter och dörrhandtag.
– Vi har inte ersatt det som ett desinfektionsmedel utan har det på allmänna ytor där vi tidigare städade med enbart vatten eller lite allrengöring, säger Johnny Velvin Carlson, städcontroller.
2023 betalade regionen 143 000 kr till företaget som gör vattnet.
Experter: Saknar vetenskapligt stöd
Men experter som SVT pratat med säger att det saknas vetenskapligt stöd för att vattnet gör lika rent som traditionella rengöringsmedel. Dessutom menar de att kunderna betalar dyrt för ett vatten som de hade kunnat blanda själva.
– Det är trams, jag har jättesvårt att tro att detta skulle kunna rena någonting utan fettlösande tensider. Det låter fullständigt vansinnigt, säger Christian Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers.
SVT har identifierat 15 kommuner som köpt in vattnet.
Svensk Förening för Vårdhygien rekommenderar inte Z-water eller andra liknande produkter för vårdens städverksamhet eftersom det finns ”för dåligt vetenskapligt underlag”.
Regionen har gjort egna tester
Region Kalmar läns egna tester visar att ytor som städades med Z-water blev renare än de som städades med vanligt vatten. Men när SVT ber att få ut underlaget ser vi att det saknas uppgifter om hur smutsiga ytorna var före städningen. Det går alltså inte att utesluta att ytorna som städades med Z-water var renare redan från början.
Chefen för vårdhygien, Henrik Engström, har ändå inga invändningar mot vare sig testerna eller att sjukhusen städas med Z-water. För enligt honom används det inte i vårdrum.
Men enligt städchefen i Västervik används det bland annat på golv och tvättställ i vårdrum, dock inte på patientsängar.
– Vi använder det överallt i den dagliga städningen av vårdavdelningar, säger en lokalvårdare.
Så tillverkas Z-water
Vattnet framställs i en generator, en slags maskin där vanligt kranvatten filtreras. Därefter tillsätts en liten mängd kaliumkarbonat, även kallat pottaska, innan elektricitet leds ner i vattnet. En procedur hämtad från ”en avancerad japansk teknik”, enligt företaget PT Professional.
Resultatet är en lösning bestående av >99% vatten och 0,17 % kaliumhydroxid.
Vattnet blir alkaliskt, det vill säga basiskt, och får ett högt pH-värde: 12,5.
Källa: PT Professional