– Man kan få hjärtklappning och bli uppstressad. Man kan inte ta det lugnt efter att ha druckit de här dryckerna, säger hon.
Skolsköterskan menar att de här effekterna kommer av att energidrycker innehåller mycket koffein och socker.
– Alla som dricker kaffe vet att man inte gör det sent om kvällarna, och mängden koffein i vissa energidrycker är mycket mer än i vanligt kaffe. säger Ann-Sofie Arvidsson.
Därför var det ett av de de ämnen som togs upp när Katedralskolan i Växjö ordnade hälsovecka.
– Det finns ingen näring överhuvudtaget i de dryckerna. Det är till ingen nytta och det är som att kasta pengar i sjön, säger Ann-Sofie Arvidsson.
Kan bli lagstadgad åldersgräns
De flesta stora matvarukedjor i Sverige har en åldersgräns på 15 år för att köpa en energidryck, men det är ingenting som är betstämt enligt lag. De butiker som inte ingår i Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag behöver inte följa åldersrekommendationen.
Livsmedelsverket håller på att utreda om det kanske behövs en lagstadgad åldersgräns för att minska drickandet. Förslaget får stöd av flera läkare, men Ann-Sofie Arvidsson tycker att de behövs mer än bara ett förbud.
– Det är svårt med förbud. Det måste ju också komma en förklaring till varför man inte ska dricka det då. Men visst, ett förbud om det kan hjälpa, men jag tror att man måste följa upp det i så fall, säger hon.
I december ska Livsmedelsverkets utredning vara klar.
Livsmedelsverkets råd om energidrycker
I slutet av året ska Livsmedelsverkets utredning om energidrycker vara klar, men redan i dag finns råd från Livsmedelsverket gällande energidrycker:
- Att inte använda drycken som törstsläckare.
- Att inte använda den som vätskeersättning.
- Att inte blanda den med alkohol.
Källa: Livsmedelsverket