Stefan Nilsson i Byxelkrok är en av de tiotal drabbade småskaliga fiskare som bjudits in till mötet på landshövdingens residens i Kalmar. Foto: SVT/Arkiv

Småskaliga fiskare kallas till Kalmar – stöd efter trålningsförbudet på agendan

Publicerad

På fredag kallas ett tiotal småskaliga Östersjöfiskare som berörs av trålningsförbudet till landshövdingens residens i Kalmar för att möta Havs- och vattenmyndigheten. Syftet är att tala om stödåtgärder till det småskaliga kustnära Östersjöfisket i dess ödestimma.

Deltar gör småskaliga fiskare från Oxelösund i norr till Byxelkrok i söder.

Formellt är det Havs- och vattenmyndigheten som bjudit in till mötet. Men deltar gör även Jordbruksverket, representanter från länsstyrelsen och landshövdingarna från både Kalmar och Blekinge län.

De senare har i remissvar och uttalanden i media riktat kritik mot beslutet att inte undanta det de mindre kustnära fiskebåtarna från det trålningsförbud som sedan februari råder 12 sjömil ut från kusten mellan Öland och Ålands hav. Något som i princip gjort det omöjligt att fiska för de mindre båtarna.

– Jag hoppas ju att fiskarna får så bra information som möjligt och känner sig nöjda av det som erbjuds. Eftersom de här fiskarna har nekats möjlighet till försörjning så hoppas jag på nåt erbjudande som har lite kött på benen, säger Tobias Borger, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Kalmar.

En man klädd i en svart jacka och blå mössa står på en fiskebåt i en hamn. I bakgrunden syns andra båtar och fiskeutrustning, och vädret verkar vara grått och molnigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade nyligen Stefan Nilsson. I 50 år har han fiskat med utgång från Byxelkrok på Öland, men nu tvingas han i pension. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Forskningsfiske och ”stillaliggandestöd”

En möjlig ersättning som Havs- och vattenmyndigheten tidigare tagit upp är den att de små fiskebåtarna kan få betalt för att hjälpa till med provfiske för den forskningsstudie som görs för att se hur strömmingsbestånden påverkas av trålningsförbudet. Men enligt fiskare som SVT talat med handlar det om totalt max tiotal tillfällen som hjälp behövs under de två år som förbudet råder.

Ett annat alternativ som diskuterats är om fiskarna som drabbas kan få kompensation av EU, ett så kallat ”stillaliggandestöd” för fiskare som tillfälligt måste sluta fiska på grund av politiska beslut.

– Vi förväntar oss någon form av sådana besked, ja. De (Havs- och Vattenmyndigheten, reds anm.) har säkerligen varit i kontakt med EU också och diskuterat den här frågan, säger Tobias Borger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.