Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Stabsläget inom vården i Kronoberg över

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande ont om vårdplatser, men sjukfrånvaron bland de anställda på centrallasarettet i Växjö sjunker. Därför lämnar nu Region Kronoberg det stabsläge som infördes i mitten av december.

– Vi har sakta men säkert gått tillbaka till normalläge, och har släppt på vissa dagkirugiska operatoiner. Men det är fortfarande ett tungt läge på sjukhuset, det är fulla avdelningar kan jag säga, säger Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef.

Det ansträngda läget berodde på hög sjukfrånvaro hos personalen och flera fall av influensa, covid-19 och RS-virus hos allmänheten.

– Det var rejält illa innan jul och över nyårshelgen. Det har inte heller gått att skicka patienter till andra sjukhus, eftersom alla haft liknande situation, säger Florence Eddyson Hägg.

Under stabsläget, som infördes 15 december, har alla planerade operationer varit inställda. De har sedan dess återupptagits successivt, men fortfarande är operationskapaciteten lägre än normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.