Undersökningen sammanställer statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen och visar att en stor andel av dagens tandsköterskor väntas gå i pension inom de närmaste tio åren. Samtidigt är antalet nyutexaminerade från yrkeshögskolan för litet för att klara rekryteringsbehovet.
– Kompetensbristen i tandvården är allvarlig och riskerar att leda till köer och sämre vård för patienterna. Tandsköterskor behövs i tandvårdsteamet och jag tycker att vi måste lyfta fram det viktiga arbete de gör, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i ett pressmeddelande.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekar på att svårigheterna att rekrytera i vården och tandvården leder till bland annat felbehandlingar, långa väntetider och en ansträngd arbetssituation för anställda.
Vill se bättre löner för tandsköterskor
Tandsköterskor har i regel minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning. I både Kalmar och Kronoberg är medellönen för tandsköterskor 27 200 kronor i månaden för en heltidstjänst enligt SCB:s statistik. Det är en betydligt lägre än genomsnittslönen för personer med motsvarande utbildningsnivå.
– Det är hög tid att arbetsgivarna satsar på tandsköterskors löner. Vision vill se riktade lönepåslag så att tandsköterskor får lön för sin yrkesskicklighet och sin kompetens. I dag skiljer det väldigt lite i lön mellan en nyutexamninderad tandsköterska och en med lång yrkeserfarenhet, säger Veronica Magnusson