Kvinna i en orange jacka står vid plattformen på en tågstation, med ett tåg i bakgrunden. Himlen är delvis molnig och tåget har en röd och silverfärgad design.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Helmersson (C), regionråd, tar nu tillsammans med sina politiska kollegor i regionen upp kampen för att det trots allt ska komma statsbidrag till Stångådalsbanan. Hör henne – och resenärerna som kan komma att påverkas – i klippet. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Tågtrafiken på Stångådalsbanan hotad – kan förlora statliga bidrag vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Stångådalsbanans dagar kan vara räknade. Nyligen meddelade Trafikverket att stödet för tågtrafiken på banan mellan Kalmar och Linköping på 18 miljoner kronor kan komma att upphöra vid årsskiftet. Något som upprör både resenärer och regionledning.

– Vi blev helt förfärade när vi fick höra detta. Vi har jobbat för att driftsäkra banan för att korta restiden och så kommer en sådan här sak, säger Karin Helmersson (C), regionråd i region Kalmar län.

Bakgrunden är att det i regeringens budgetförslag finns ett minskat anslag för flera regionala tågsträckor i landet. Något som Barometern var först med att berätta.

”Förödande för Kalmar län”

Stångådalsbanan har under många år dragits med problem i form av inställda turer och bristande driftsäkerhet samtidigt som länstrafiken i Kalmar gör underskott. Vissa röster välkomnar till och att tågbanan skrotas.

Men inte Karin Helmersson (C).

– Vi är igång med påverkansarbete för att försöka få politikerna att ändra sig så att det blir pengar till Stångådalsbanan. Att behöva lägga ner tågsträckan vore förödande för hela Kalmar län, säger hon.

Hör hur resenärerna på Krösatåget mot Linköping reagerar på nyheten – i klippet.

I dagsläget kan hon inte svara på hur ett uteblivet statsbidrag kan komma att påverka tågtrafiken.

– Det är för tidigt att säga om det kommer handla om färre turer eller rent av att vi kommer behöva ta beslutet att vi inte har råd att köra den här tågtrafiken.

Trafikverket: Inga beslut fattade

Trafikverket understryker dock att det inte är något beslut fattat ännu.

– Just nu pågår ett arbete för att se hur de minskade anslagen kommer slå mot olika tågsträckor. Vi vet att det brådskar att få till ett beslut och att framförhållningen är kort, säger Anna Lihr, kommunikationsdirektör.

Region Kalmar län fattar ett beslut rörande budgeten för 2025 i slutet på november. När kan ni ge ett slutgiltigt besked?

– Så snart som möjligt är det beskedet jag har just nu, men absolut innan 30 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.