en biogasbuss i skogen och en förtvivlad ägare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De förtvivlade företagarna som drev biogasbussarna i Kalmar behöver större kompensation enligt Svenska taxiförbundet. Foto: Hamed Ubaidi

Taxiförbundet: KLT borde betala mer till transportföretagen

Publicerad

Lennart Kalderén, ordförande i Svenska taxiförbundet, menar att summan Kalmar Länstrafik (KLT) betalar som kostnadsersättning till de företagen som drev de odugliga biogasbussarna inte räcker till.

– Transportföretagarna är vilsna och förtvivlade, säger taxiförbundets ordförande. Deras bussflotta kan inte användas, utan ska skjutas och ställas ut i skogen, säger Lennart Kalderén.

Efter att flera minibussar av modellen Fiat Ducato togs ur drift på grund av explosionsrisk har trafikföretagen förlorat stora summor pengar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

KLT har erbjudit företagen ett tilläggsavtal som bland annat ska ge ersättning för de kostnader för extrafordon som trafikföretagen tagit in istället för de fordon som togs ur drift efter att gastankarna skjutits sönder.

Taxiförbundet tycker inte att tilläggsavtalet är tillräckligt

Sex av åtta av de drabbade företagen ska ha skrivit under avtalet. Två har tackat nej.

Enligt tilläggsavtalet med KLT ska trafikföretagen få 6 000 kronor per fordon och månad, men det täcker inte allt, enligt Lennart Kalderén.

–Nej, inte med tanke på arbetstiden och allt strul de har haft.

Taxiförbundet kommer att göra en ny analys av situationen och vill ha ett nytt möte med KLT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet