En person står vänd bort från kameran i en modern och ljus byggnad med träpaneler. Bakgrunden visar stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tajma Sisic om det gamla kommunhuset och vad hon tycker om att notan fortsätter att växa för bostadsbolaget i Växjö. Foto: Olof Peterson/SVT

Tomma kommunhuset i Växjö kostar miljoner varje år – och notan fortsätter växa

Publicerad

Tanken var hundratals centrala lägenheter. Istället blev det tomma – och dyra – korridorer. Hittills har det tomma kommunhuset kostat allmännyttan tio miljoner kronor.

Det var 2018 som det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder (numera ihopslaget med Vidingehem) köpte fastigheten Ansgarius 15 med det gamla kommunhuset för 157 miljoner kronor. Då fanns det fem andra anbud, enligt tidningen Fastighetsvärlden.

2020 skrev Växjöbostäder avtal med en entreprenör och de planerade att bygga över 200 bostäder. För två år sedan hoppades dåvarande ordföranden René Jaramlillo (M) att det skulle kunna stå klara i slutet av 2024.

– Vi gjorde vårt bästa. Efter pandemin kom kriget. Sedan räntorna och inflationen. Världen ändrades totalt, säger René Jaramillo idag.

Tio miljoner förlust

Sedan kommunens verksamhet flyttat till det nybyggda kommunhuset i augusti 2021 har fastigheten i stora delar stått tom. SVT:s genomgång av Vidingehems kostnader för fastigheten visar på en förlust på över tio miljoner kronor.

Den största utgiften är el, värme och vatten – nästan sex miljoner kronor över åren.

Nu ska fastigheten säljas. Men innan dess påbörjas arbetet med en ny detaljplan – vilken kan vara klar i årsskiftet 2025/2026. Fastigheten kommer alltså att fortsätta att kosta kommunens bostadsbolag.

”Göra något spännande”

I dagens detaljplan finns det bland annat begränsningar för hur de olika våningsplanen får användas.

Vad tror du att era hyresgäster säger om att den här byggnaden står och kostar?

– Jag behöver inte tro. Jag vet att det är något hyresgäster frågar om och har åsikter om, säger Vidingehems ordförande Tajma Sisic (S).

Ni kan väl sälja med nuvarande detaljplan och stoppa pengarna från att rulla ut?

– Det kan man absolut göra. Men för att det ska bli så bra som möjligt, måste förutsättningarna för att göra något spännande och bra ökas. Det kan det bara göra om man ändrar i detaljplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.