Torsås kommun inför anställnings- och inköpsstopp för att säkra nästa års budget i kommunen. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Torsås kommun inför anställnings- och inköpsstopp

Publicerad

Torsås kommun inför inköps- och anställningsstopp året ut för att få rätsida på ekonomin nästa år.

– Just nu går vår budget ihop och läget ser bra ut. Men eftersom vi ser att nästa år blir tufft med högre kostnader för pensioner och räntor så tar vi det här beslutet nu för att få ihop en bra budget även nästa år, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsås.

Inköps- och anställningsstoppet gäller året ut och berör bland annat en del underhåll och inköp av nya system. Men också intag av vikarier i bland annat barnomsorgen.

– Vid varje vakans ska man överväga om den behöver tillsättas. Om det anses nödvändigt för verksamheten ska man så klart göra det, men annars ska den hållas vakant för att på så sätt spara pengar, säger Henrik Nilsson Bokor (S).

Henrik Nilsson Bokor beskriver beslutet som nödvändigt, men säger samtidigt att det kan kännas lite kortsiktigt.

– Mycket av det som vi låter bli att göra nu är ju sådant som vi kommer få ta itu med senare. Så på så sätt blir det lite att skjuta saker framför sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.