Foto: TT.

Torskfiske förbjuds i södra Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet innebär stopp för allt kommersiellt torskfiske i södra delarna av Östersjön. Det gäller syd- och östkusten, från Falsterbo till Kalmar.

Det är första gången som EU-kommissionen beslutar om en nödåtgärd för en art i Östersjön. Åtgärden kommer efter att nya vetenskapliga resultat visat att beståndet är hårdare ansatt än vad man tidigare trott.

– Situationen för torsken är så allvarlig att man inte kan vänta. Det är därför Kommissionen nu väljer att dra i handbromsen, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering på Havs – och vattenmyndigheten.

För svenska vatten innebär det ett område längs syd- och östkusten, i princip från Falsterbo till Kalmar. Vissa undantag gäller för det småskaliga kustnära fisket. Fritidsfisket påverkas inte av beslutet.

Förbudet gäller från den 24 juli till och med den 31 december 2019.

Förändrad livsmiljö påverkar negativt

Torsken mår mycket dåligt på grund av sin förändrade livsmiljö: förändrad vattentemperatur, minskade havssalter, syrebrist och parasitangrepp har gjort att beståndet påverkats mycket negativt. Läget är så allvarligt att EU-kommissionen beslutar att dra i nödbromsen.

Fråga om ersättning utreds

Förbudet drabbar yrkesfiskare som fiskar över östra torskbeståndet (det västra beståndet påverkas inte av förbudet). Om ersättning kommer att betalas ut till de drabbade yrkesfiskare är i nuläget oklart.

– Näringsdepartementet har för avsikt att se över möjligheten till ekonomisk ersättning. Totalstängning av ett beståndsområde har inte skett tidigare, så därför måste man titta på regelverket och det arbetet pågår, säger Martin Rydgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.