Till vänster Sina Shahabi Ghahfarokhi, till höger bilder från Östersjöns botten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sedimenten är som en tidslinje över Östersjöns historia”, säger Sina Shahabi Ghahfarokhi. forskare vid Linnéuniversitetet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Unik miljöforskning i Östersjön – spår efter Tjernobylkatastrofen hjälper forskarna

Uppdaterad
Publicerad

Metallföroreningar och rester från Tjernobyl är några av de saker som kan hittas på Östersjöns botten. Forskaren Sina Shahabi Ghahfarokhi har undersökt förekomsten av olika metallföroreningar i bottensedimentet, från förhistorisk tid – hela vägen till i dag.

– Sedimenten är som en tidslinje över Östersjöns historia, säger Sina Shahabi Ghahfarokhi som är forskare på Linnéuniversitetet.

Tjernobyl syns i sedimentlagren

Sedimentprover har hämtats från 13 olika platser i Östersjön, från Bottenviken i norr till Skånes kust i söder. De vittnar om vilka föroreningar som fallit till havsbottnen vid olika tidpunkter genom historien.

– Vi kan se några direkta effekter från Tjernobyl, de ligger i botten av havet på 20 centimeters djup och vi kan därför tidsbestämma att det handlar om 1986.

Bly från gammal bensin

Tillströmningen av metallföroreningar var som störst på 1970- och 80-talet. Tilltagande industrialisering och bristande miljölagstiftning gjorde Östersjöns botten till en slutdestination för mycket föroreningar.

Blytillsatser från den tidens drivmedel är vanligt förekommande i gamla sedimentlager och ligger kvar långt efter att vi har slutat använda dem.

Historiskt beslut 1974

1974 blev en historisk vändpunkt. Samtliga baltiska länder gick samman för att minska utsläppen. De bildade Helsingforskonventionen, ett gemensamt initiativ för att skydda havsmiljön och främja biologisk mångfald i Östersjön.

Hur mår Östersjön i dag?

– Enligt min uppfattning mycket bättre än på 70- och 80-talet. Men det finns mycket kvar att göra. Nästa steg är att utforska andra utsläppskällor. Till exempel vattenutsläpp från båtars kylningsystem, säger Sina Shahabi Ghahfarokhi.

Sina Shahabi Ghahfarokhis avhandling ger uppdaterad statistik om en rad olika metaller, samt kartlägger förekomsten av uran, vilket tidigare saknats i Naturvårdsverkets databas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.