– Det man är orolig för är att dåligt väder är på väg och då är man rädd för att vågorna blir högre och fartyget inte klarar det utan tar in vatten, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen och förklarar att det är därför som man har haft bråttom med att arrangera bogseringen av fartyget.
SVT har också fått bilder från delar av fartyget som ligger kvar på havsbotten efter att fartyget gick på grund och dessa tyder enligt Valdemar Lindekrantz på hur allvarliga skadorna är.
– Ja, det gör det ju. Det är ju framför allt fören på fartyget som har tagit stora skador. Man har inspekterat skrovet nu på fartyget och det gör ju att man snabbt vill föra det till hamn.
Under tisdagskvällen har det bekräftats att bogseringen av fartyget kommer att påbörjas vid klockan 19. Därmed minskar risken för att skeppet sjunker.
Samtidigt är själva bogseringen också förknippad med risker och Patrik Lindén, biträdande OSC för Kustbevakningen på platsen, har tidigare uttryckt oro för att det kan läcka olja i samband det.
Däremot menar Patrik Lindén att risken för att fartyget ska sjunka när bogseringen väl har påbörjats är liten. ”För att minska riskerna för detta kommer bogseringen att ske i låg hastighet och vi följer den”, säger han i ett pressmeddelande.