• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppror mot nya utsläppsregler för vedspisar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första juli i år skärper Boverket miljökraven på vedeldade spisar och pannor. Beslutet har rört upp känslor, inte minst på sociala medier där gruppen Vedspisuppropet nu har över 17.000 medlemmar.

Boverket skärper reglerna efter att Naturvårdsverket visat att avgaser som kommer från vedförbränning bidrar till att omkring 1000 personer dör i förtid varje år. Även folkhälsomyndighetens hälsoenkät visar att vedeldning är ett ökande problem.  

– Folkhälsomyndighetens enkät visar att besvär från vedeldning ökar år från år. Det är inte bara i storstäderna utan det är också på orter i landsbygden i hela Sverige, säger Lena Hagert Pilenås, enhetschef på Boverket i Karlskona. 

Vedeldning

Reglerna gäller nybyggen

I Facebook-gruppen Vedspisupproret, som har över 17.000 medlemmar, är många rädda för att de inte längre ska få ha kvar sina vedspisar eller kaminer. Men reglerna gäller främst vid nyinstallation. 

– Det verkar som att många har missuppfattat de här reglerna. Folk har varit väldigt bestörta och trott att vi ska förbjuda vedeldning, men så är inte alls fallet. De nya reglerna gäller främst nybyggen och införs av hälsoskäl, säger Lena Hagert Pilenås.

Kulturvärden kan gå förlorade

På Sveriges Byggnadsvårdsförening i Virserum finns en oro för att de nya reglerna kommer leda till att kulturvärden försvinner. Det kan också bli problem om en vill installera en tidstypisk spis i ett äldre hus.  

– Intresset för byggnadsvårdsfrågor ökar hela tiden och många vill kunna återskapa eller återställa miljöer till hur de har varit, säger André Blomgren, länsombud för Sveriges Byggnadsvårdsförening.

Det kommer att vara upp till varje kommun att bestämma om någon ska få återinstallera till exempel en vedspis i ett äldre hus.

Boverket arbetar just nu med att ta fram stöd och information till kommunerna om hur de ändrade reglerna ska användas i praktiken. Myndigheten räknar med att det ska vara klart inom två veckor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vedeldning

Mer i ämnet