– Vi vill porträttera att vem som helst kan vara ett offer och ifrågasätta frågeställningarna som offer kan få, säger Alexandra Durne, grundare till föreningen Queens of Kalmar och initiativtagare till utställningen.
”Vad hade du på dig?” är ett samarbete mellan föreningen Queens of Kalmar och museet. Under tiden som utställningen pågår kommer även föreläsningar och samtal arrangeras för att fördjupa diskussionen kring temat.
– Ämnet är angeläget och aktuellt. Vi som museum ska även jobba med aktuella samhällsfrågor, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.
Historiskt perspektiv
På klädstrecket hänger även historiska kläder med berättelser från kvinnor från flera hundra år tillbaka.
– Jag tycker att det är viktigt att deras röster får höras så här lång tid efter. Att de är en del av den här rörelsen som fortsätter, säger museivärden Susanne Fogelström, som har gjort den historiska researchen.
Det handlar om verkliga fall som är prövade i domstol och där gärningsmännen blivit dömda.
– Det är viktigt med historiska berättelser för att få långtidsperspektivet på frågan. Att det inte är något nytt fenomen, som jag så ofta har fått till mig.
Vill samla in lokala berättelser
Utställningen visas till och med 30 november. Tanken är att komplettera klädstrecket med fler kläder och berättelser så att utställningen ska vara levande och växa allteftersom. Därför vill man få in lokala berättelser.
– Vi vill ta metoo vidare, såhär sju år senare, genom att skapa ett eget upprop i Kalmar. Det är viktigt att det inte stannar vid metoo, hashtagen som var då och den uppslutningen som blev kring den. Vi behöver fortsätta det samtalet, säger Alexandra Durne.
#METOO-RÖRELSEN
Ett globalt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp som spreds i sociala medier med #metoo.
Det tog fart 15 oktober 2017 när skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade alla som någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp att tweeta metoo, efter avslöjandet om övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.
I Sverige startades större upprop där hela branscher slöt upp för att vittna, som till exempel skådespelaruppropet #Tystnadtagning.