En kvinna, Alexandra Durne, står framför en utställning med kläder på ett klädstreck framför en vägg. Hon håller i små barnkläder, en rosa t-shirt med Micky Mouse-motiv. Till vänster hänger en skjorta med röda fläckar som ser ut som blod. I bakgrunden syns informationstavlor med berättelser i utställningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som barn utsattes Alexandra Durne för sexuella övergrepp av en släkting. Nu är hennes egen berättelse en del av utställningen ”Vad hade du på dig?”, som hon ligger bakom. Hör henne berätta i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Utställning i Kalmar sju år efter #metoo – visar kläderna som bars vid sexuella övergrepp

Publicerad

Kläder som kvinnor hade på sig när de utsattes för sexuella övergrepp, tillsammans med deras berättelser, ställs nu ut på ett symboliskt klädstreck på Kalmar läns museum. Tanken är att uppmärksamma att det är sju år sedan metoo-uppropet.

– Vi vill porträttera att vem som helst kan vara ett offer och ifrågasätta frågeställningarna som offer kan få, säger Alexandra Durne, grundare till föreningen Queens of Kalmar och initiativtagare till utställningen.

”Vad hade du på dig?” är ett samarbete mellan föreningen Queens of Kalmar och museet. Under tiden som utställningen pågår kommer även föreläsningar och samtal arrangeras för att fördjupa diskussionen kring temat.

Kampanjen #MeToo

– Ämnet är angeläget och aktuellt. Vi som museum ska även jobba med aktuella samhällsfrågor, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

Historiskt perspektiv

På klädstrecket hänger även historiska kläder med berättelser från kvinnor från flera hundra år tillbaka.

– Jag tycker att det är viktigt att deras röster får höras så här lång tid efter. Att de är en del av den här rörelsen som fortsätter, säger museivärden Susanne Fogelström, som har gjort den historiska researchen.

Det handlar om verkliga fall som är prövade i domstol och där gärningsmännen blivit dömda.

– Det är viktigt med historiska berättelser för att få långtidsperspektivet på frågan. Att det inte är något nytt fenomen, som jag så ofta har fått till mig.

Vill samla in lokala berättelser

Utställningen visas till och med 30 november. Tanken är att komplettera klädstrecket med fler kläder och berättelser så att utställningen ska vara levande och växa allteftersom. Därför vill man få in lokala berättelser.

– Vi vill ta metoo vidare, såhär sju år senare, genom att skapa ett eget upprop i Kalmar. Det är viktigt att det inte stannar vid metoo, hashtagen som var då och den uppslutningen som blev kring den. Vi behöver fortsätta det samtalet, säger Alexandra Durne.

#METOO-RÖRELSEN

Ett globalt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp som spreds med #metoo.

Det tog fart 15 oktober 2017 när skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade alla som någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp att tweeta metoo, efter avslöjandet om övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

I Sverige startades större upprop där hela branscher slöt upp för att vittna, som till exempel skådespelaruppropet #Tystnadtagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet