Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under internationella kvinnodagen bjuder kvinnojouren Vändela i Västervik och tjejjouren i Eksjö in till konstutställning. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Gemensam utställning belyser mäns våld mot kvinnor: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Under internationella kvinnodagen sätts mäns våld mot kvinnor i fokus på Wimmerströmska i Västervik. Det är kvinnojouren Vändela i Västervik och Eksjö tjejjour som gemensamt bjuder in till konstutställning.

– Det ska inte gå att hyra någon annans kropp, men det händer ändå, säger Alisa Vaniushkina som ställer ut sina konstverk på Wimmerströmska i Västervik. Utställningen arrangeras av kvinnojouren Vändela i Västervik och tjejjouren i Eksjö.

– Vi gör den här utställningen för att vi vill uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, säger Lea Petersson, från Eksjö tjejjour.

Gjorda för diskussion

Konstverken av konstnären Alisa Vaniushkina har ställts ut förut på andra håll. Konstnären själv hoppas att verken ska öppna upp för diskussion.

– Bilderna är gjorda för att man själv ska kunna tolka vad de symboliserar och diskutera med andra, säger Alisa Vaniushkina.

”Skulle behöva vara fler”

Eivor Holmquist, på kvinnojouren Vändela i Västervik, har varit engagerad i flera decennier och hjälpt många kvinnor som utsatts för våld.

– Vi hjälper flera kvinnor varje vecka. Det är sorgligt att vi ska behövas, men vi skulle behöva vara ännu fler, säger hon.

Se delar av utställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.