SVT:s reporter tår vid en räckvidd i en ishall, iförd en svart jacka med logotyp och en beige mössa. I bakgrunden syns flera personer som åker skridskor på isen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till den kalla bandyhallen som ska bli åtta grader varm under matcher. Foto: SVT

Varmare hall ska locka ny bandypublik till Åby: ”Tropiskt klimat”

Uppdaterad
Publicerad

När Åby/Tjureda IF gör comeback i elitserien i bandy är fokus inte bara på det sportsliga. Klubben vill fördubbla publiksiffran på hemmamatcherna – genom att skapa ”tropiskt klimat” i arenan.

Hör klubb- och marknadschefen berätta mer i klippet: ”I bandysammanhang kommer det upplevas som ett tropiskt klimat”.

När Åby/Tjureda IF låg i allsvenskan förra säsongen var publiksnittet enligt klubben 237 personer på hemmamatcherna. När laget nu gör comeback i elitserien är målet högre än så.

– Målet är att vi ska nå 500. Vi har lite profilmatcher och vi har Vetlanda i vår andra hemmamatch, då tror vi det är fullt här inne och det kommer höja publiksnittet från året, säger Patrik Adaktusson som är klubb- och marknadschef i Åby/Tjureda IF.

Jobbar med luftfuktigheten

Men klubben har också försökt skapa en mer bekväm bandyupplevelse. Genom att trixa med luftfuktigheten hoppas klubben att man skapat ett matchklimat som inte upplevs lika kallt.

– Det hör ju till att det ska vara bandyapplåder med handskar på. Men det behöver ju inte vara så kallt som det blir med fuktigheten, säger Patrik Adaktusson.

Men det är ju kallt i hockeyhallar också, vad är skillnaden?

– Det är mer isyta här inne och det blir kallare än i ishallar. Sen gör publiken sitt, Växjö Lakers har en stor publik som hjälper till att höja värmen.

Ny busslinje och matchintron

För att locka publik ska det också gå en busslinje från Växjö till Åby på matchdagar. Det har också köpts in stora bildskärmar för att öka matchupplevelsen och under särskilda intron kommer spelarna att göra entré på isen vid matcher.

– Vi har satsat mycket på att försöka nå ny publik och tror på det här, säger Patrik Adaktusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.