Foto: Henrik Montgomery/TT

Växjö United: ”Vi är ingen elitklubb och betalar inga löner”

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar Växjö United på kritiken från de argentinska spelarna som säger sig blivit lovade lön och bostad för att spela i Växjöklubben. “Att vi skulle kunna betala lön och bostad är ju löjligt. Vi kan inte ens betala vår planhyra” säger Mohamed Abdi som sitter i styrelsen för Växjö United. I dag tog de beslutet att lämna division tre.

Redan 2017 träffade SVT Nyheter Småland några av de sydamerikanska spelarna som rest till Sverige och Växjö United med hopp om att etablera sig som fotbollsspelare i Europa. De berättade om utlovade månadslöner och spelarkontrakt – något som inte tillåtet i lägre divisioner i Sverige. Men inget av detta hände. Besvikna och skuldsatta reste de hem igen – bittra på Växjöklubben.

”De får gärna komma hit och visa upp sig”

Mohamed Abdi som sitter i klubbens styrelse slår ifrån sig kritiken och menar att de aldrig lovat spelarna några ersättningar. 

Växjö United

– Vi har tidigare haft en tränare från Argentina som blev kontaktad av en argentinsk spelaragent. Genom honom har vi fått kontakt med spelarna. Vi har sagt att de gärna får komma hit och visa upp sig. Antingen kan det leda till spel i vår klubb eller kan vi förmedla kontakten med andra klubbar. Vilket vi också gjort vid några tillfällen, säger Mohamed Abdi. 

Så din bild är inte att ni vilselett de här spelarna? 

– Absolut inte. Vi har sagt att om de kan försörja sig själva så får de gärna träna med oss, och givetvis spela matcher om de är tillräckligt bra. Vi är en division tre-klubb och det finns ingen möjlighet för oss att försörja dem.

Krismöte om framtida seriespel

Det har stormat rejält den senaste tiden kring Växjö United. Obetalda planhyror har stoppat hemmamatcher, och efter anklagelser om falska spelaridentiteter satte Svenska Fotbollförbundet in id-kontroller. I senaste matchen lämnade laget walkover. På söndagen höll Växjö United ett styrelsemöte om klubbens framtid. 

Där antogs ett förslag som lades förra veckan om att laget skulle hoppa av seriespel denna säsongen.

– Det har varit för mycket skriverier i media och falska anklagelser, och samarbetet mellan oss och kommunen har inte fungerat. Man kan inte bråka med alla, det är flera saker som spelat in så att det blivit så här. Tråkigt att det tog slut på det här sättet, säger Mohamed Abdi efter mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö United

Mer i ämnet