Pontus Rasmusson, en av Sveriges största youtubers, stängs av från plattformen. Foto: Skärmdump från Pontus Rasmussons Youtubekanal

Youtubern Pontus Rasmusson avfärdar anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Youtubern och influencern Pontus Rasmusson, en av Sveriges största youtubers bland barn, kommenterar nu de anklagelser som riktats mot honom och hans kanaler. I flera videor på Snapchat slår han tillbaka mot anklagelserna, skriver Expressen.

– Under 2018 gjorde jag tre, fyra videor där jag läste mina följares hemligheter. Dessa hemligheter innehöll ibland sex och Youtube gillade absolut inte detta, det passar inte in på deras plattform, säger Rasmusson, som är bosatt i Växjö kommun, i videon.

– I stället för att ta bort tre, fyra videor så valde de att ta bort hela min kanal och de valde också att ta bort min andra Youtubekanal där jag inte lagt upp något ”olämpligt” material, eller något material alls som gick emot deras riktlinjer, säger han enligt tidningen.

Stängdes ner efter granskning

I september granskade Svenska Dagbladet innehållet på Rasmussons konto, som riktar sig mot barn och ungdomar, och därefter stängde Youtube ner det kontot för att ha brutit mot företagets regler.

Granskningen visar bland annat att han vid flera tillfällen lagt upp videor som anspelar på sex. I en Tiktok-video i maj i år skrev han bland annat: ”Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?”

”Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga”, skrev Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige i ett mejl till SvD.

Pontus Rasmusson menar att han aldrig gjort något kriminellt.

I klippet nedan hör du Svenska Dagbladets reporter Alice Aveshagen från Kalmar som är en av journalisterna som granskat Rasmusson:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.