Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya gruvor kan leda till nya miljöproblem menar Erik Stigell, projektledare på Naturvårdsverket. Foto: SVT

Naturvårdsverket: Batterier är inte svaret på miljöutsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Medan elektrifierade transporter har hyllats för sina positiva miljöeffekter pekar en rapport från Naturvårdsverket på stor miljöpåverkan kopplad till gruvdriften för att producera de råvaror som krävs för elektrifierade fordon.

– Bästa för miljön är att effektivisera transporterna, batterier är inte svaret på miljöproblemen men det är en bra början, säger Erik Stigell, projektledare på Naturvårdsverket som varit med och författat rapporten.

Gruvdrift är central för de batterier som nu ska tillverkas i Scanias nya batterifabrik. För att bygga batterier behövs mineraler och metaller som bryts i gruvor världen över.

Men batteriframställning har en negativ påverkan på miljön genom vattenföroreningar, markförstöring, växthusgasutsläpp och stora avfallsmängder. Det menar Naturvårdsverket som granskat miljöpåverkan av elektrifieringen av transporter i Sverige.

Södertäljes nya batterifabrik: En hållbarhetslösning?

Södertäljes batterifabrik och dess leverantör av battericeller Northvolt har lovat att minska gruvdriftens miljöpåverkan genom avancerade processer, inklusive energieffektiv produktion och avfallshantering.

En central fråga är hanteringen av råvaruimporten, då vissa mineraler som koppar och nickel måste importeras från utländska gruvor. Dessutom är batteriproduktion energikrävande.

Orättvisa i den geografisk fördelningen

De positiva miljöeffekterna av elektrifierade transporter, såsom minskade utsläpp och förbättrad luftkvalitet, upplevs huvudsakligen i välmående länder som Sverige. Samtidigt koncentreras de negativa effekterna i länder där gruvbrytningen äger rum, ofta i utvecklingsländer med bristande miljöregler, skriver Naturvårdsverket i sin rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.