Spricka i en vägg med avskavd färg, där sprickan går från toppen till botten och synliga bitar av färgning visar en underliggande struktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hotellet vid Maren är snart klart, men frågetecken kring sprickbildningen i grannhuset återstår. Hör mer i videon. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Bygget av jättehotell kan ha gett sprickor i anrikt 20-talshus: ”Tragiskt”

Publicerad

Nu är det 16 våningar höga hotellet i centrala Södertälje nästan klart. Samtidigt har det hundra år gamla grannhuset fått sprickor i väggar. Något Telge bostäder menar kan ha uppstått på grund av bygget. Men hotellbyggaren vill inte svara på några frågor.

Efter att pålningen till hotellbygget inletts fick Castorhuset, som byggdes i slutet av 1920-talet, sprickor i innerväggarna. Det startades två utredningar för att få reda på om hotellbygget låg bakom skadorna.

– Båda parter har identifierat skadorna och för närvarande är slutsatserna olika i de två rapporterna, säger Krister Mellström, tillförordnad vd på Telge bostäder.

Hotellbygget vid Maren

När vi träffar byggbolaget och frågar om sprickorna väljer de att ställa in intervjun – med hänvisning till att det är en försäkringsfråga.

Hör vad som händer med utredningen kring sprickorna just nu i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellbygget vid Maren

Mer i ämnet