bild på gula bygglovsjackor, ett ilsket mejl, Södertälje kommun och en man i svart t-shirt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör två bygglovshandläggare på Södertälje kommun berätta om hur hot och påtryckningar är en del av vardagen och hur de nya byggreglerna skulle kunna förvärra situationen enligt SKR. Foto: SVT

Bygglovshandläggare hotas – nya regler kan underlätta för kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Oseriösa aktörer med högt våldskapital kan få det lättare att hota bygglovshandläggare när nya byggreglerna införs nästa år. Det menar SKR.

– Jag har faktiskt efterfrågat personlarm nu, för så illa har det blivit, berättar en handläggare på Södertälje kommun som vill vara anonym.

Det är Boverket som tagit fram ett nytt regelverk där syftet bland annat är att främja nya metoder, material och tekniska lösningar.

De nuvarande råden har blivit för styrande, menar Boverket, som anser att det lett till att byggandet har låsts till att bara använda redan befintliga lösningar.

Brf-fusket

Men SKR, Sveriges kommuner och regioner, tycker att det nya regelverk som föreslås är vagt och att det öppnar upp för mer diskussioner mellan bygglovshandläggare och de personer som ansöker om bygglov

Det kan leda till att den redan idag utsatta yrkesgruppen kan få det ännu tuffare. Det gäller särskilt i kontakt med oseriösa aktörer och personer med högt våldskapital.

Hör hur hoten kan låta i videon ovan.

Måste bemötas på annat sätt

Boverket skriver i ett mejl till SVT att de är medvetna om problemet med utsatta bygglovshandläggare men att det måste bemötas på ett annat sätt.

”Vi kan inte ha ett samhälle där hot stoppar myndigheter eller politiken från att utveckla och ta fram nya regelverk inom olika områden”, skriver Boverket.

De skriver att de har full förståelse för kommunernas situation och kommer att utvärdera och vid behov justera föreskrifterna om det behövs. Boverket kommer även ta fram vägledningar som stöd för den som ska tillämpa de nya reglerna.

Två anställda som avskedats

I Södertälje har det de senaste åren funnits åtminstone två rättsfall där det funnits misstankar om att anställda utsatts för påtryckningar.

Det ena fallet handlar om en centralt placerad kommuntjänsteman som dömdes för mutbrott efter att ha tagit emot träningstider och sponsring av matchtröjor – samtidigt som han haft en roll på kommunen där han varit ansvarig för etableringar.

Det andra fallet var i samband med skandalbyggena av stadsdelen Glasberga som kommunen efter en utredning avskedade en bygglovshandläggare. Polisens riksenhet för korruption inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott och tjänstefel men förundersökningen lades ned.

Vilda västern

– Det har ju varit lite vilda västern på bygglovsenheten under ett tag, du känner till Glasberga kanske? Det var inte en oklar detaljplan utan det är en olycklig tolkning och så har man inte orkat stå på sig, utan då ger man med sig, säger den anonyma bygglovshandläggaren på Södertälje kommun.

VARFÖR NYA BYGGREGLER?

Boverket och regeringen menar att byggsektorn behöver större frihet att driva utveckling, förbättra byggandet och möjliggöra innovation. Detta för att främja nya tekniska lösningar och öppna upp för nya material och metoder.

Den nya modellen innebär att bygg- och konstruktionsreglerna ska bestå av färre regler och utformas som funktionskrav. Reglerna ska varken innehålla allmänna råd, hänvisningar till standarder eller hänvisningar till andra myndigheters och organisationers föreskrifter och riktlinjer.

De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet