Mellan år 2010 och 2020 har kommunen köpt cirka 3-4 ton vildsvinskött från en vilthanteringsanläggning som kommunen har avtal med. Den siffran har gått ner till noll.
Färre vildsvin skjuts i Södertäljeområdet
Enligt Jägareförbundet har vildsvinsstammen minskat. Under 2022 års jaktsäsong blev ungefär 1 200 vildsvin skjutna i Södertäljeområdet, säsongen innan dess låg siffran på runt 1 700.
– Ju närmare man får en depå desto enklare och billigare blir det för jägare, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
De senaste två åren har det öppnats upp viltdepåer dit jägare enklare kan lämna in kött till försäljning. Restiden och besväret för jägare att frakta köttet till den enda vilthanteringsanläggningen som finns i länet har varit ett hinder för många samt att det ger dåligt betalt, enligt Henrik Falk.
Starta videon för att höra om kommunens problem med att införskaffa vildsvinskött.
Viltdepåer
En viltdepå är en låsbar kylcontainer där jägare kan hänga upp skjutna djur som exempelvis vildsvin eller rådjur. De är placerade på olika platser för att jägare enklare ska kunna sälja köttet. Exempelvis vildsvinskött måste besiktas hos en vilthanteringsanläggning och testas för trikiner innan det kan ätas.
Från depån hämtas köttet upp av en vilthanteringsanläggning som ser till att köttet blir styckat, eventuellt testat för exempelvis trikiner och sedan redo för att gå vidare till konsumenter.
I Stockholms län finns viltdepåer i bland annat Mariefred och Rimbo.
Källa: Jägareförbundet.