En man står i en grönskande äng och klappar en ko bland en större grupp kor. Skog och fält sträcker sig i bakgrunden. Scenen skildrar en lugn lantlig miljö och mänsklig interaktion med djuren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se köttbonden som lever med en vegetarian – och stuten Algot som vill gosa i hagen. Foto: Maja Flygt/SVT

Vill få igång gårdsslakten – här får korna leva och dö hemma på Ekerö

Publicerad

På Munsö har köttbonden Adam Giertta i flera år aktivt sagt nej till att transportera sina djur till slakt. Tillsammans med sin sambo, som är vegetarian, vill de först se till att slakten kan ske utan stress på gården – något som nu är möjligt.

Det är idag bara ett slakteri, i Järna utanför Södertälje, som kommer ut till gårdar och utför slakt. Detta trots att det varit möjligt sedan 2021 efter nya EU-regler, något som SVT tidigare rapporterat om.

– Jag och många med mig trodde säkert att: ”nu jädrar händer det saker på marknaden”. Men det lämpar sig för små producenter och det måste finnas en viss närhet till slakteriet, säger Adam Giertta.

Stöttar nationellt

På Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverk, ska man nu ansöka om mer pengar för att få fart på gårdsslakten.

– Egentligen är det en revolution för slakten i Sverige. Det är framförallt bönderna som har efterfrågat den här ändringen, säger Katrin Schiffer, branschansvarig för småskalig slakt på Eldrimner.

Är inte det skrämmande för de andra korna när slakten sker i hagen?

– De bedövas med ett gevär och då hoppar de andra till. Metoden är stressfri och mer likt hur vilt skjuts, men under lugna förhållanden. I sammanhanget är det odramatiskt, säger Adam Giertta.

Katrin Schiffer har studerat stressfri slakt på Adam Gierttas gård.

– Går det lugnt till så får de andra korna inte något stresspåslag, det är forskat på och det kan man mäta, säger hon.

Möt Algot och de andra som ska leva och dö i hagen i videon ovan.

Fakta om Slakt på gård

Reglerna som har ändrats gäller för slakt av kött som ska till försäljning.

Med den nya slaktmetoden kan avlivningen av djuren utföras på samma gård som djuren hålls på. Tidigare har slakt, förutom nödslakt, bara varit möjlig på ett slakteri eller på ett mobilt slakteri.

Reglerna gäller för småskalig slakt och antalet djur som får avlivas vid samma tillfälle är begränsat.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.