Det är idag bara ett slakteri, i Järna utanför Södertälje, som kommer ut till gårdar och utför slakt. Detta trots att det varit möjligt sedan 2021 efter nya EU-regler, något som SVT tidigare rapporterat om.
– Jag och många med mig trodde säkert att: ”Nu jädrar händer det saker på marknaden”. Men jag tror det kommer ge ringar på vattnet när man får upp ögonen för hur värdefullt det är att kossorna har haft det bra hela vägen in i mål, säger Adam Giertta.
Stöttar nationellt
På Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverk, menar man att det kan ha tagit tid att få alla regler på plats i Sverige, eftersom det handlar om en stor förändring inom slakten. Nu ska de ansöka om mer pengar för att få fart på gårdsslakten.
– Egentligen är det en revolution för slakten i Sverige. Det är framförallt bönderna som har efterfrågat den här ändringen, säger Katrin Schiffer, branschansvarig för småskalig slakt på Eldrimner.
Är inte det skrämmande för de andra korna när slakten sker i hagen?
– De bedövas med ett gevär och då hoppar de andra till. Metoden är stressfri och mer likt hur vilt skjuts, men under lugna förhållanden. I sammanhanget är det odramatiskt, säger Adam Giertta.
Katrin Schiffer har studerat stressfri slakt på Adam Gierttas gård.
– Går det lugnt till så får de andra korna inte något stresspåslag, det är forskat på och det kan man mäta, säger hon.
Möt Algot och de andra som ska leva och dö i hagen i videon ovan.
Fakta om Slakt på gård
EU-reglerna som har ändrats gäller för slakt av kött som ska till försäljning.
Med den nya slaktmetoden kan avlivningen av djuren utföras på samma gård som djuren hålls på. Tidigare har slakt, förutom nödslakt, bara varit möjlig på ett slakteri eller på ett mobilt slakteri.
Reglerna gäller för småskalig slakt och antalet djur som får avlivas vid samma tillfälle är begränsat.
Källa: Livsmedelsverket