En person står vid en vattendrag med en stadsmiljö i bakgrunden. Byggnader med olika färger och arkitektur syns på andra sidan vattnet. Det är en solig dag och reflektioner från byggnaderna syns i vattnet. På kajen finns även några byggmaskiner och material som antyder på pågående arbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Marie Barsoum från Södertälje, den kommun som har störst andel syrier i landet, har den senaste veckan fått många samtal från oroliga syrier som undrar om de kan tvingas tillbaka till Syrien. Foto: Clara Fritzon/SVT

Efter regimfall och SD-utspel: Oro över uppehållstillstånd bland syrier i Södertälje

Publicerad

I kölvattnet av regimens fall i Syrien är juristen Marie Barsoum en av dem som får oroliga frågor från syrier i Sverige. Inte minst efter Jimmie Åkessons utspel om att syriers uppehållstillstånd ska omprövas. I videon reder SVT ut vad som gäller.

I Södertälje är 8,1 procent av invånarna syrier men även många assyrier/syrianer i kommunen har koppling till landet och anhöriga som påverkas av det som nu sker i Syrien.

Som en direkt följd av Assad-regimens fall för en vecka sen har Migrationsverket på grund av det osäkra säkerhetsläget valt att tillfälligt pausa beslutsfattande i syriska ärenden.

Assads regim i Syrien har fallit

Det har skapat oro och frågor hos de syrier som är i en asylprocess eller fått ett utvisningsbeslut – det märker juristen Marie Barsoum från Södertälje som har många klienter med rötter i Syrien.

– Jag har fått många telefonsamtal, det är mycket frågor – hur ser det ut idag? Vad finns det för rättsliga ställningstaganden? Men det är alldeles för tidigt, säger hon.

Stora förändringar i migrationspolitiken

Men även hos en del syrier i Sverige som redan har uppehållstillstånd finns oro för framtiden efter SD-ledaren Jimmie Åkesson utspel, som dock snabbt avfärdades av både utrikes- och migrationsministern.

Det finns dock planer på att göra stora förändringar inom migrationspolitiken i det så kallade Tidöavtalet som regeringspartierna och Sverigedemokraterna kommit överens om.

Kräver stabilitet

Flera experter som SVT pratat med menar dock att syrier i Sverige inte bör oroa sig eftersom säkerhetsläget i Syrien med största sannolikhet kommer vara osäkert för lång tid framöver.

– Det går inte att frångå det som framgår av internationell rätt, det vill säga att det kräver en stabil och långsiktigt hållbar förändring innan en skyddsstatus kan återkallas, säger Tomas Fridh, jurist inom migrationsrätt.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet