Hör om Telge återvinnings satsning för miljön i klippet: ”Plastpåsarna lämnar plastrester i biogödslet, det vill vi ha bort”. Foto: SVT

Efter 20 år med ”gröna påsen” – nu blir Södertäljes matavfall plastfritt

Uppdaterad
Publicerad

Snart byter Södertälje och Nykvarn ut de gröna plastpåsarna för matavfall mot nya påsar – i papper. En av anledningarna är att kommunen hoppas att det ska få invånarna att sortera avfallet bättre. 

– Det blir bara sämre och sämre i påsarna, säger Maria Brus Lundell, Telge Återvinning.

Sverige har ett mål att till 2023 ska 75 procent av allt matavfall bli biogödsel och biogas. 

Södertälje kommun har samlat in matavfall sedan 2001, men på senare tid har man märkt att allt mer hamnar i påsarna som inte är matavfall.

Sophantering i Södertälje

– Som vissa påsar ser ut just nu så går det inte att göra biogödsel och biogas av avfallet eftersom man använder påsarna även till annat avfall, säger Maria Brus Lundell, Telge Återvinning.

Vill bryta dålig trend

I ett försök att bryta trenden har man beslutat att i november byta ut den gröna plastpåse som används idag mot en papperspåse. 

– Vi behöver ha en produkt som inte lockar till att lägga andra saker i, säger Maria Brus Lundell, chef för produktion och distribution vid Telge Återvinning.

Ett byte var redan planerat till 2023 men kommunen har beslutat att tidigarelägga skiftet.

I klippet berättar Maria Brus Lundell om varför plastpåsen i sig är dålig för miljön – oavsett vad som läggs i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophantering i Södertälje

Mer i ämnet