Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella.
– Det är inte småfusk eller att man vill ha lite pengar vid sidan av, utan det har funnits kopplingar till grov organiserad brottslighet säger Sara Persson, på Ekobrottsmyndigheten.
SVT Nyheter Södertälje kan bland annat visa hur en företagare från Södertälje tömt bostadsrättsföreningar på pengar via systematiskt fusk och avancerade brottsupplägg. Något som drabbat hundratals köpare.
Tusentals föreningar drabbade av ekobrott
En rapport från 2019 som branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm gjorde visade att runt 3 000 bostadsrättsföreningar drabbats av av ekonomisk brottslighet, men mörkertalet tros vara stort.
Rapporten baseras delvis på en enkätundersökning där 25 procent av bostadsrättsföreningarna sa att de inte vet om föreningen utsatts eller ej.
Advokaten och konkursförvaltaren Niklas Emthén stämmer in i bilden av att det blivit allt vanligare att använda bostadsrättsföreningar som brottsverktyg.
– Det försvinner ut pengar åt alla möjliga håll och i flera fall så har vi haft skäl att misstänka att pengarna hamnar i kriminella personers händer.
Svårt att få tillbaka pengarna
Han har jobbat med många konkurser i framförallt aktiebolag, men även bostadsrättsföreningar och säger att det ofta är svårt att få tillbaka pengarna till borgenärerna.
– Det är ganska komplexa transaktioner som sker i många led och när det pengarna väl hamnar hos slutdestinationen så är de för långt borta för att vi ska komma åt dem.
Hör brottsförebyggande specialisten Sara Persson i videon ovan om varför bostadsrättsföreningar är såbara för ekonomisk brottslighet.
Har din förening varit utsatt för ekonomisk brottslighet eller har du tips på något annat vi borde granska? Mejla oss på sodertalje@svt.se
FAKTA: EKOBROTT
Ekonomisk brottslighet, också kallad ekobrott, är ett samlingsbegrepp som innehåller olika typer av brott. De två vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott.
Att anmäla ekobrott kan vem som helst göra. De flesta brott som Ekobrottsmyndigheten utreder har anmälts av konkursförvaltare, Skatteverket och allmänheten.
Det finns ingen specifik siffra för vad ekobrotten kostar samhället varje år, men en rapport som nyligen gavs ut av Stockholms Handelskammare visar att den kriminella ekonomin uppgår till minst 150 miljarder kronor årligen.
Källa: Ekobrottsmyndigheten