• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB ger sina bästa tips till unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: SVT

Expertens fyra tips: Så ska unga Södertäljebor tänka kring bostadsköp

Uppdaterad
Publicerad

I fjol såldes nästan 1000 lägenheter i Södertälje och av dessa skulle unga mellan 20-24 år i kommunen endast kunna ha råd att köpa tre procent av bostäderna. Det visar beräkningar som SVT Nyheter gjort.

Boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB, ger sina bästa tips till unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden – och hon tror att coronakrisen kan vara ett bra läge för det första köpet. I klippet ovan berättar hon mer.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet