”Det kan vara bra att gå in i en vagn och känna hur det känns, om man kan leva på det minimalistiska sättet”, säger Johan Axelsson. Foto: Maja Flygt/SVT

De bygger ett ”tiny house”: ”Det är mycket att tänka på”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu bara ett skal av en cirkusvagn som står på uppfarten vid verkstaden i Gnesta, men för cirka 270 000 kronor och 340 timmars arbete ska det bli ett litet hus som ska rullas ut på Mörkö utanför Södertälje. Här ger vagnsbyggaren Jan Wiechmann och den blivande ”tiny house”-ägaren Johan Axelsson sina bästa tips för den som vill bo litet.

– Det känns häftigt att bygga sitt eget hem som inte kostar lika mycket som ett stort hus och som går att flytta sen, säger Johan Axelsson.

Starta videon för att se mer av bygget och hur man kan förbereda sig sig för ett liv i vagn.

Bor du på ett annorlunda sätt? Hur har bostadsbristen påverkat ditt val av boende? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär och svara på några korta frågor.

Det här gäller för att bygga och placera ett ”tiny house”

En vanlig missuppfattning är att om man sätter hjul på ett hus så räknas det inte som en byggnad och då krävs inget bygglov. Men så är det inte i Sverige utan bygglov krävs även för ett ”tiny house”. Ett undantag gäller attefallshus. Man kan vid ett befintligt en- eller tvåbostadshus under vissa förutsättningar bygga ett komplementbostadshus på högst 30 kvm på tomten. Då krävs inte bygglov, istället krävs en anmälan.

Samma krav och byggregler som gäller för vanliga bostäder gäller även för ett ”tiny house” som används som permanentbostad. Det gäller till exempel krav på brandskydd, energihushållning, tillgänglighet, rumshöjd och bostadsfunktioner.

Beroende på var byggnaden placeras kan det krävas andra tillstånd än bygglov så som strandskyddsdispens, tillstånd eller anmälan för avloppsanläggning, tillstånd för åtgärder nära väg eller för ny utfart.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.