Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lågpunkter” som Peter nämner i videoklippet, är platser där det ansamlas större mängder vatten vid kraftig nederbörd. Han räknar med att det finns ungefär 15 stycken runt om i kommunen. Foto: Daniel Dìaz

”För mycket regn på kort tid” – så förbereder Södertälje inför länets översvämningar

Publicerad

SMHI har varnat för skyfallsliknande regn i hela Stockholms län som kan ge 30 till 40 mm nederbörd på kort tid. Peter Tennström, enhetschef Park Centrum på Södertälje kommun, har rensat stadens infrastruktur inför eventuella översvämningsproblem.

Vid kraftiga skyfall kan vattenflöden dra med sig grus och barr från väggkanterna, vilket riskerar att blockera brunnar, särskilt i nedförsbackar. Peter Tennström står redo ifall söndagens kraftiga regnskurar leder till problem.

– Det förekommer översvämningar i Södertälje varje år till följd av för mycket regn, säger Peter Tennström, enhetschef på Park Centrum.

Torka kan bidra till översvämningar

Trots att gatorna är sopade finns det fortfarande grus på gångvägar och kanter som kan bidra till dessa blockeringar. Den gångna veckan har varit varm och även torka i samband med skyfall kan täppa igen brunnarna, förklarar Peter.

– Jorden är ju hård och suger inte åt sig vattnet som istället dras ut på vägarna och tar med sig allt som ligger på gräsmatta och slänter, säger han.

Så kan skyfallet påverka dig

  • Trafiken kan saktas ner på grund av vattenfyllda vägar.
  • Finns risk för att källare, dagvattensystem, vägar och viadukter översvämmas.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.