Köksmästare Cecilia Adrian visar upp mangochutney i skolköket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i köket och få fyra tips på vad du kan göra med dina äpplen. Foto: Elias Voltaire/SVT

Här serveras äpplen till alla måltider: ”Barnen får shots till frukost”

Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs om äpple till frukost, lunch och mellanmål? ”Ja, varför inte”, tänkte personalen på Björkestaskolan i Nykvarn. Anledningen? Fruktansvärt många äppeldonationer från kommuninvånarna, samt en tanke om att visa barnen att även frukter som inte ser perfekta ut går att äta.

I början av september efterlyste Nykvarns kommun rabarber, bär och frukt som invånarna inte hunnit ta hand om.

Och Nykvarnsborna levererade – framförallt när det kommer till äpplen som elever nu får frossa i.

Äpple i allt

Köksmästare Cecilia Adrian och hennes personal ser, förutom ekonomiska fördelar med de skänkta äpplena, också en möjlighet att visa barnen att det går att ha äpple i nästan allt.

– Eleverna får förstå att det går att äta mat som kommer från andra ställen än hyllan i matbutiken.

Mos, olika sallader, smulpaj och marmelad är några olika sorters äppelrätter som tillagas. Det mesta är skänkt av kommuninvånare i Nykvarn och Cecilia Adrian ser gärna att skolan får ta emot andra sorters råvaror.

Jobbar säsongsmässigt

– Vi försöker jobba med säsongens matutbud och tar också gärna emot plommon och svamp när det är läge. Smörstekta trattkantareller går kanske inte hem hos alla barn, men vi vuxna uppskattar det väldigt mycket, säger hon.

I videon ovan: Hör hur kökspersonalen jobbar med att få barnen att äta även kantstötta äpplen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.