• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Staten står för tolkkostnad för alla som hamnar i domstol och inte kan tala svenska. Foto: TT.

Kostnader för domstolstolk har mer än fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Kostnader för domstolstolk i brottmål mot person har mer än fördubblats på tre år, enligt Domstolsverket. I Södertälje tingsrätt blev 2016 ett rekordår. Aldrig tidigare har tolkar kostat så mycket, visar fakturor som SVT har granskat.

Att som misstänkt för ett brott kunna göra sig förstådd och förstå de anklagelser som riktas mot dig, är en samhällelig rättighet – som används allt oftare i svenska domstolar.

– Tolkkostnaderna för domstolarna har ökat mycket kraftigt de senaste åren, tittar man på en tioårsperiod har det accentuerats kraftigt på senare år, säger Annika Rojas Wiberg, enhetschef på Domstolsverket.

Störst inom brottmål mot person

Ökningen har varit störst inom brottmål mot person. På tre år har kostnaderna ökat från 13,7 miljoner till 30,2 miljoner kronor en ökning med 120 procent.

– Det följer den samhällsutvecklingen vi har, inte minst på grund av det ökade inslaget av migration där vi på senare år har fler personer i samhället som har tolkbehov. Så det finns ett naturligt samband mellan samhällsutvecklingen och den här kostnadsökningen, säger Annika Rojas Wiberg.

Ökar även i Södertälje

Tolkkostnadern ökar även i Södertälje. 2016 stack kostnaderna iväg på grund av fler långa rättegångar som bland annat den så kallade assistanshärvan och hemtjänsthärvan, då många av de åtalade inte kunde tillräckligt bra svenska och behövde tolk under många rättegångsdagar.

2,1 miljoner fakturerades tingsrätten för endast hemtjänstmålet.

– Tolkkostnader vid tingsrätten kan variera över tid beroende på antalet personer som är i behov av tolk i målen. Under år 2016 skedde större utbetalningar för tolkkostnad beroende på att större mål varit föremål för prövning vid tingsrätten, säger Eva-Lena Norgren, lagman vid Södertälje tingsrätt.

Domstolsverket jobbar för att minska kostnader

Hos Domstolsverket pågår just nu det så kallade ”Tolkprojektet” där man ser över hur tolkar kan användas mer effektivt – genom att till exempel planera förhandlingar så att en tolk kan användas i flera mål samma dag.

Videoteknik utvecklas för att minska reskostnader och så vill man använda fler simultantolkar, som tolkar samtidigt som en person pratar i rätten – vilket kortar ner förhandlingstiden.

Så mycket kostar domstolstolkarna

Alla domstolar förutom migrationsdomstolar. Alla brott.

2015: 97 357 000 kr

2016: 111 344 000 kr

2017: 114 093 000 kr

Ökning: +18 procent

Alla domstolar förutom migrationsdomstolar. Brott mot person.

2015: 13 754 000 kr

2016: 29 988 000 kr

2017: 30 210 000 kr

Ökning: 120 procent

Södertälje Tingsrätt:

Alla brottmål.

2015: 1 574 000 kr

2016: 3 421 000 kr (om man plockar bort hemtjänst målet blir det 1,3 mkr)

2017: 1 574 000 kr

Källa: Domstolsverket och Södertälje Tingsrätt

Fakta domstolstolkar

  • Det kostar inget för den enskilde att få tillgång till tolk i domstol. 
  • Domstolen betalar ersättning till tolken, det tas av allmänna medel. 
  • De allra flesta tolkar är frilansar, egenföretagare. 
  • Varje domstol anlitar sina tolkar, en del anlitas direkt och en del anlitas via en förmedling. Då tas även en förmedlingsavgift. 
  • Alla språk kostar lika. 
  • Varje år bestämmer Domstolsverket nivåer för arvode. 
  • Det finns fyra ersättningsnivåer, baserat på den utbildning tolken har. Den auktoriserade rättstolken har högst arvode.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.