Bild på husfasad och på expert i tv-studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ekobrottsmyndighetens Sara Persson om vad man bör tänka på som brf-medlem för att inte hamna i händerna på kriminella. Foto: SVT/TT

Kriminella tar sig in i brf-styrelsen genom målvakter

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning har fler personer hört av sig till Ekobrottsmyndigheten om misstänka brott.

– Vi ser ju ofta att man tar sig in i styrelsen på olika sätt, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Nya siffror från Tillväxtanalys visar att 85 bostadsrättsföreningar gått i konkurs i år, en kraftig ökning från tidigare år. Samtidigt har Ekobrottsmyndigheten fått fler anmälningar om misstänkta brott i bostadsrättsföreningar.

Ingen vet hur många som drabbats

Men exakt hur många bostadsrättsföreningar som har utsatts för den här typen av ekonomisk brottslighet finns det just nu ingen statistik på.

Brf-fusket

– Det vi ser nu när SVT och andra medier har uppmärksammat det här är att fler hör av sig till oss och berättar att de blir utsatta, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Hör Ekobrottsmyndighetens råd till brf-medlemmar i videon ovan.

DET HÄNDER OM EN BRF GÅR I KONKURS

Om en bostadsrättsförening sköter sin ekonomi dåligt kan ge stora negativa konsekvenser för ens privatekonomi. I värsta fall kan bostadsrättsföreningen gå i konkurs.

Det innebär att du kan förlora din investering eftersom bostadsrätterna då blir hyresrätter.

I de fallet har bostadsköparna rätt att bo kvar, men deras hem riskeras att säljas på exekutiv auktion. Då sitter de själva kvar med sitt banklån.

Källa: SBC

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där de boende tillsammans äger föreningens byggnad/byggnader och mark.

Som innehavare av en bostadsrätt äger du inte lägenheten utan du har istället nyttjanderätten till din bostad på obegränsad tid. Alla medlemmar har solidariskt ett ansvar för fastigheten.

En bostadsrättshavare har många rättigheter men även skyldigheter gentemot föreningen och sina grannar.

Föreningens verksamhet styrs av bostadsrättslagen, lagen om ekonomiska föreningar och stadgarna. I stadgarna regleras bland annat ansvarsfördelningen mellan föreningen och dig som medlem. En gång om året hålls en föreningsstämma. På stämman väljs också styrelse som sköter föreningen det kommande året.

Källa: HSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet