Bild på husfasad och på expert i tv-studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ekobrottsmyndighetens Sara Persson om vad man bör tänka på som brf-medlem för att inte hamna i händerna på kriminella. Foto: SVT/TT

Kriminella tar sig in i brf-styrelsen genom målvakter

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning har fler personer hört av sig till Ekobrottsmyndigheten om misstänka brott.

– Vi ser ju ofta att man tar sig in i styrelsen på olika sätt, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Nya siffror från Tillväxtanalys visar att 85 bostadsrättsföreningar gått i konkurs i år, en kraftig ökning från tidigare år. Samtidigt har Ekobrottsmyndigheten fått fler anmälningar om misstänkta brott i bostadsrättsföreningar.

Ingen vet hur många som drabbats

Men exakt hur många bostadsrättsföreningar som har utsatts för den här typen av ekonomisk brottslighet finns det just nu ingen statistik på.

Brf-fusket

– Det vi ser nu när SVT och andra medier har uppmärksammat det här är att fler hör av sig till oss och berättar att de blir utsatta, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Hör Ekobrottsmyndighetens råd till brf-medlemmar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet