Trots att det har gått två år sedan familjen flyttade in sitter byggherren, en affärspartner och dennes fru fortfarande i styrelsen – och låter inte de boende få insyn i ekonomin.
Enligt de boende har föreningen en skuld till privata investerare på över nio miljoner kronor som nu förfaller – vilket kan leda till konkurs. SVT har tagit del av underlag som styrker det.
Om konkursen blir ett faktum har bostadsköparna rätt att bo kvar, men deras hem riskeras att bli hyresrätter.
– De förväntningar som man har när man gör en investering grusas ju, säger Kent.
Konkurser ökar kraftigt
Familjen är inte ensamma. SVT har tidigare kunnat berätta om fusk i bostadsrättsföreningar.
Nya siffror från Tillväxtanalys visar att konkurserna ökat kraftigt – samtidigt som Ekobrottsmyndigheten fått fler anmälningar om misstänkta brott i bostadsrättsföreningar.
– Det är många som hört av sig till oss och berättat att de själva blivit utsatta för det ni beskrivit i era inslag, säger Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten.
Byggherren sitter kvar
Fallet som vi nu tittat på handlar om nyproducerade parhus i ett område söder om Stockholm.
Ett försök att byta ut styrelsen gjordes på ett årsmöte i somras, men byggherren menade att han hade tre röster och röstade därmed ned förslaget, visar protokollet som SVT tagit del av.
Ett nytt möte skulle hållas, men har skjutits upp. I ett mejl skriver styrelsen till de boende att det beror på att revisorn lämnat en felaktig revisionsberättelse samt hoppat av uppdraget.
Revisorn säger till SVT att han inte fått rätt information från styrelsen. Han fick en dålig känsla och avsade sig uppdraget.
”Vi har vår story”
Styrelsen avböjer intervju, men skriver att föreningen inte är nära konkurs:
”Vi har vår story om hur en enskild medlem försöker värva medlemmar genom desinformation och falska rykten, och därmed ”kuppa” in i styrelsen för egen vinning men misslyckades”.
När vi ber om årsredovisningar och revisionsberättelser får vi inget svar.
Utreds av Bolagsverket
I juni tillsatte Bolagsverket en så kallad särskild granskare som ska granska föreningens ekonomi efter att flera boende ansökt om det. Styrelsen motsatte sig granskningen, bland annat med motiveringen att föreningen redan är under revision hos Skatteverket – som inte kan uttala sig med hänvisning till sekretess.
STATISTIK: BRF:ER I KONKURS
2009: 16
2010: 30
2011: 29
2012: 12
2013: 21
2014: 44
2015: 37
2016: 20
2017: 4
2018: 16
2019: 16
2020: 4
2021: 44
2022: 68
2023: 48
2024: 85 (januari-juli)
Källa: Tillväxtanalys
DET HÄNDER OM EN BRF GÅR I KONKURS
Om en bostadsrättsförening sköter sin ekonomi dåligt kan ge stora negativa konsekvenser för ens privatekonomi. I värsta fall kan bostadsrättsföreningen gå i konkurs.
Det innebär att du kan förlora din investering eftersom bostadsrätterna då blir hyresrätter.
I de fallet har bostadsköparna rätt att bo kvar, men deras hem riskeras att säljas på exekutiv auktion. Då sitter de själva kvar med sitt banklån.
Källa: SBC
FAKTA: SÄRSKILD GRANSKARE
En röstberättigad medlem i en bostadsrättsförening kan föreslå att Bolagsverket ska utse en särskild granskare som ska granska föreningens förvaltning och räkenskaper under viss tid som varit, eller vissa åtgärder och förhållanden i föreningen.
De röstberättigade kan ansöka om särskild granskare utan att frågan först tagits upp på en föreningsstämma om de tillsammans utgör minst en tiondel av samtliga röstberättigade i föreningen.
Källa: Bolagsverket