Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnor mellan 40 och 74 år i Region Stockholm kallas regelbundet till mammografi. Men i videon, som publicerades i fjol, får du veta tre saker som yngre kvinnor bör veta om bröstcancer. Foto: Storyblocks

Kvinnor i Stockholms län sämst på att testa sig för bröstcancer

Publicerad

I hela landet är andelen kvinnor som testar sig för bröstcancer lägst i Stockholmsregionen. Av de som uteblir från mammografibesöken är många utrikesfödda. Det visar en ny kartläggning.

Bröstcancerförbundets kartläggning visar att deltagandet i bröstcancerscreening är lägst i Region Stockholm. Och att det är dubbelt så många utrikesfödda kvinnor som uteblir från mammografin.

Förbundet menar att det kan härledas till språkförbistring eller att kvinnorna inte nåtts av information om varför de ska genomgå undersökningen.

– Ett tidigt cancerbesked kan betyda skillnaden mellan liv och död. Det är inte rimligt att deltagandet varierar så stort mellan olika grupper och även mellan regioner, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet i ett pressmeddelande.

Region Stockholm registrerar inte data i det nationella kvalitetsregistret för mammografi. Därför saknas detaljer kring utveckling av deltagandet i bröstcancerscreening i regionen.

I videon kan du ta del av tre saker som är bra att veta om bröstcancer som ung kvinna.

KARTLÄGGNINGEN VISAR:

60% av alla bröstcancerfall i åldrarna 40–74 år upptäcktes vid mammografi i Stockholm, bara Skåne och Värmland har lägre andel under 2023.

71% av alla kvinnor i Stockholm som kallas går på mammografi, jämfört med 81% i landet

45% ökad överlevnad bland de kvinnor som regelbundet går på mammografi i Sverige

86% av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer i Sverige lever tio år efter diagnos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.