En polisofficer i uniform står i en tunnel till vänster, medan en karta till höger visar platserna Västerås, Blombacka, Nacka och Västergård, med en avbildning av en pistol placerad mellan punkterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordvapnet i Blombacka har använts vid minst fyra våldsdåd, varav två i Södertälje – något som förbryllar polisen Johan Allard. Foto: Linda Asmar/SVT

Mordet i Blombacka fjärde skjutningen med samma vapen – polisens nya arbetssätt ger snabbare analyser

Uppdaterad
Publicerad

Vapnet från dödsskjutningen i Blombacka i Södertälje, har använts vid ytterligare tre skjutningar, visar polisens analys. Efter att polisen ändrat arbetssätt har snittiden för att få svar på om ett vapen setts i flera ärenden minskat rejält.

– Förr var snittiden sju veckor. Nu handlar det om timmar, säger Stephen James, chef på NFC i Stockholm.

En polis som var ute och rastade sin hund i Hovsjö i Södertälje hittade det dödliga vapnet som användes vid dödsskjutningen i stadsdelen Blombacka under sommaren. I skjutningen i en lägenhet i centrala Södertälje skadades en man så svårt att han senare avled.

Vid den tekniska analysen på Nationellt forensiskt centrum, NFC, hittades dna vilket ledde till gripandet av en person, misstänkt för grovt vapenbrott och medhjälp till mordet.

Analysen visade också att vapnet används vid flera tidigare våldsdåd, vilket förbryllar polisen.

– Brist på vapen är det inte, så det är förvånande att ett vapen, som i det här fallet, ses användas vid flera tillfällen, säger Johan Allard, utredare vid Södertäljepolisen.

Snabbare vapenanalyser

Det är inget nytt att vapen återanvänds vid flera våldsdåd. Det nya är att polisen idag – med nya arbetssätt – kan upptäcka det tidigare.

Varje vecka träffas polisens särskilda vapennav och utbyter information om de senaste beslagen och händelserna.

– Vi har ett annat utbyte inom polisen nu som gör att vi kan dela information mellan olika utredningar, säger Stephen James, chef på NFC i Stockholm.

– Förr var snittiden sju veckor för att få svar på om ett vapen setts i fler ärenden – nu är det timmar.

Hör om vapnets väg – och vilken nytta utredarna har av att snabbt nås av resultatet från vapenanalysen i klippet ovan.

BLOMBACKAMORDET

Det var tidigt på morgonen den 2 juli som en man hittades allvarligt skadad efter en skjutning i en lägenhet i stadsdelen Blombacka i Södertälje. Mannen avled senare.

Enligt polisen kopplas mannen till den kriminella grupperingen i Saltskog, som sedan hösten 2022 ligger i en blodig konflikt med Ronna.

Totalt sitter fyra personer häktade – två 16-åringar och två 18-åringar – misstänkta för inblandning i mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.