I Södertälje klarade sig 12 av 14 serveringar utan anmärkningar, en framgång mot tidigare år, enligt Mathias Blomqvist, miljöinspektör i Södertälje kommun.
– Jag tror att kunskapen säkert har ökat hos företagen hos oss, säger han.
Samtidigt var det i hela området bara 226 av 311 serveringar som kunde intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn, och runt 40 procent av de som sa sig servera parmaskinka och parmesanost fick avvikelser.
Salladsost blev fetaost
De två avvikelser som hittades i Södertälje gällde just parmesanost som ersatts av Grana Padano samt fetaost som ersatts av salladsost.
– Det är inte bra. Man ska få det man betalar för. Står det en sak i menyn så är det naturligtvis det som ska serveras, säger Mathias Blomqvist.
Huruvida det är ett medvetet fusk eller att det har blivit omedvetet fel hos restaurangerna är svårt att säga, och det kan skilja sig åt från fall till fall, enligt Blomqvist.