En pappa i Södertälje häktas i sin frånvaro för egenmäktighet av barn, brottet bedöms som grovt. Foto: Johanna Talamo

Pappa i Södertälje tog med sig ettåring utomlands – häktas nu i sin frånvaro

Publicerad

I Södertälje häktas en pappa i sin frånvaro misstänkt för egenmäktighet med barn.

I februari ska han ha skiljt den gemensamma ettåringen från sin mamma genom att föra barnet utomlands. Brottet bedöms som grovt, bland annat med tanke på barnets låga ålder.

Enligt häktningsframställan har det nu gått fyra månader sedan Södertäljepappan skiljde ettåringen från sin mamma. Han gjorde detta genom att ta med sig barnet till utomlands.

Brottet bedöms som grovt.

Föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet, som idag befinner sig på okänd plats med pappan.

Pappan häktas nu i sin frånvaro och brottet bedöms som grovt eftersom barnet i låg ålder, under en längre tid, avskurits från kontakt med mamman och sin invanda miljö.

Egenmäktighet med barn

Den som skiljer ett barn under 15 år från den andra vårdnadshavaren kan dömas för egenmäktighet med barn. Detta gäller i de fall där det inte finns ett beaktansvärt skäl till detta. Som exempelvis kan vara att barnet behöver skyddas från den andre vårdnadshavaren.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.