– Det är otroligt hedrande att han nämner just Södertälje, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.
Samtidigt som kommunen lyfts som ett positivt exempel har polisen i Södertälje flaggat för att de kriminella nätverken växt sig starkare de senare åren och nu står kommunen troligen inför besparingar nästa år.
Hör vad Boel Godner (S) säger om det i klippet ovan.
Många reaktioner på polischefens uttalande om klankriminalitet
Det som har blivit mest uppmärksammat efter intervjun i Sveriges radio med Mats Löfving är att han säger att det finns åtminstone 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige i dag som arbetar med att organisera och systematisera kriminalitet. Något som bland annat har fått riksdagspolitikerna att reagera.
I Södertälje är fenomenet bekant, men det så kallade Södertäljenätverket handlar om flera olika grupper och bygger inte endast på släktskap.
– Det finns liknande strukturer i Södertälje. Vi brukar tala om tre olika nivåer på kriminaliteten: illegal, legal och institutionell nivå. Den institutionella nivån är när man på olika sätt infiltrerar välfärdssystemet, politiska makten, företag och myndigheter för att få olika insyner och förmåner, säger Max Åkerwall lokalpolisområdeschef i Södertälje.
Enligt honom kan det handla om vänskapsrelationer för att få tillgång till exempelvis markanvisningar eller bygglov.
För att komma åt brottsligheten ser han myndighetssamarbete, som polisen i Södertälje länge jobbat hårt med, som en viktig del.