Reporter Patrik Airosto står i en leksaksbutik och håller i en blodig leksakskniv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man tänka på när det kommer till utklädnad och att röra sig i offentliga miljöer med leksaksvapen? Hör Södertäljepolisen ge råd. Foto: Linda Asmar/SVT

Södertäljepolisen om leksaksvapen: ”Kan sluta olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Runt halloween ökar samtalen till polisen över hela landet när människor ringer och berättar att de sett barn eller vuxna med vapenliknande föremål. Polisen uppmanar till försiktighet.

– Utifrån världsläget och situationen i Södertälje idag är det bra att tänka sig efter, säger polisen Mikael Alfredsson.

Enligt Henrik Sterner, på polisens nationella operativa avdelning, NOA, finns det ingen statistik på hur många gånger en polisåtgärd behövts, efter samtal om vapenliknande föremål.

Men att det sker ofta, framförallt runt halloween, kan Henrik Sterner bekräfta.

– Och vi hanterar alltid ett sådant samtal som ett skarpt läge, oavsett.

Polisen: ”Vore en mardröm”

Samma sak berättar även Mikael Alfredsson på Södertäljepolisen.

– Det vore en mardröm att behöva dra pistol mot ett barn, men vi har bara en hundradels sekund på oss att bestämma oss. Både för någon annans, eller vår egna säkerhet.

Södertäljeskolan gjorde en inrymning

För en tid sedan fick polisen i Södertälje ett larmsamtal från två olika skolor i Brunnsäng. Där hade skolbarn sett två utklädda personer med misstänkta vapen.

Det visade sig i detta fall vara barn som firade halloween, men skolan tog det säkra före det osäkra och gjorde en inrymning.

Aho Alp, rektorn på skolan, berättar att undervisningen fortsatte som vanligt, men att alla som var ute fick gå in.

– Dörrarna blev låsta och vi ringde polisen snabbt.

Hör i videon ovan vad Mikael Alfredsson tycker du ska tänka på om du och dina barn ska klä ut er och vistas på allmänna platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.